Gündüz Türkçe akşam Arapça

İstanbul Bezmialem Hastanesi'nin Fatih'deki ek hizmet binasında akşamları Türk doktorlar görevi Suriyeli meslektaşlarına bırakıyor. Poliklinikte hem hastalar değişiyor hem de konuşulan dil.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Mayıs 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gündüz Türkçe akşam Arapça

BEZİMALEM Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde saat 17.30'dan sonra nöbeti Suriyeli doktorlar devralıyor. Hastanede çalışan 7 Suriyeli doktor ve 3 hemşire savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan mülteciler. Sivil toplum kuruluşu 'Yeryüzü Doktorları' üyesi Suriyeli doktorlar günde yaklaşık 300 hastayla ilgileniyor.

30 ÇOCUĞU MUAYENE EDİYOR

Çocuk doktoru Zakaria Sallan (38), iki yıl öncesine kadar Şam'da bir hastanede çalışıyordu. Savaş, onu üç çocuğuyla birlikte İstanbul'a sürükledi. Şimdi, Suriyelilerin tedavi gördüğü poliklinikte çalışan Sallan, başından geçenleri şöyle anlattı: "Bombardımanlar sonrası Şam yaşanamaz hale geldi. Ailemi düşündüğüm için buraya geldim. İstanbul'a geldikten sonra Suriyelilerin hastanelerde dil problemi yaşadığına şahit oldum. Kendilerini anlatamıyorlardı. Onlara tercümanlık yapıyordum. Daha sonra burada görev yapmaya başladım. Akşam saatlerinde Suriyeli hastaları tedavi ediyorum. Aynı dili konuştuğumuz için kendilerini rahat hissediyorlar. Günde yaklaşık 30 çocuğu muayene ediyorum. "

KENDİLERİNİ İFADE EDEMİYORLAR

Poliklinikte görev yapan kadın doktoru Arwa Alrajeh (53) ise yakın zamana kadar Beşar Esad'ın kontrolünde bulunan bölgelerde çalışmış. Savaşın şiddetinin artmasının ardından 10 ay önce üç çocuğu ve eşiyle İstanbul'a gelmiş. Arwa Alrajeh "Şam'da 10 ay öncesine kadar kendi kliniğimi işletiyordum. Esad tarafında olduğum için savaştan çok etkilenmemiştik. Ancak şartlar zorlaşmaya başladı. Elektrik, su gibi ihtiyaçlarımızı karşılayamıyorduk. Buraya geldik. İstanbul'da yaşamak için mesleğime devam ediyorum. Yeryüzü Doktorları grubu ile Suriyelileri tedavi ediyorum. İnsanlar dil bilmediği için başka yere gitmiyor. Kendilerini ifade edemiyor. Başka yerlerde çekindikleri için yanımıza geliyorlar" dedi.

YAŞAM KOŞULLARIMIZ ÇOK ZOR

BİR markette çalışan Mahmod Shbaan Humus'tan dört ay önce iki çocuğu ve eşiyle birlikte İstanbul'a gelmiş. Tedavi olmak için kliniğe geldiğini söyleyen Shbaan "Yaşam koşullarımız çok zor. Çocuklar sürekli hastalanıyor. Ben de rahatsızlanıyorum. Burada bizi ücretsiz tedavi ediyorlar. İlaçları da bedavaya alıyoruz. Dil bilmediğimiz için başka yere de gidemiyoruz" diyor.

21 BİN SURİYELİ TEDAVİ OLDU

YERYÜZÜ Doktorları grubunun Program Koordinatörü Damla Demirel şu bilgileri verdi: "Poliklinikte kasımdan bu yana hizmet veriyoruz. Bu sürede yaklaşık 21 bin Suriyeli hastayı tedavi ettik. Poliklinik akşam saat 17.30 ile 21.00 arasında çalışıyor. Doktorlarımız da Suriyeli olduğu için hastalar rahat ediyor. 7 hekim, üç hemşire, üç çevirmen çalışıyor."

Fırat ALKAÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber