Tüketiciler Birliği: Sosyal Güvenlik Kurumları, sigara içmeyenlere indirim yapmalı

Haber Giriş : 06 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Sosyal Güvenlik Kurumları Sigara İçmeyenlere İndirim Yapmalı?

7 Nisan Dünya Sağlık günün önemine binaen bir değerlendirme yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Şube Başkanı Kemal ÖZER ?Sosyal Güvenlik Kuruluşları sigara içmeyen üyelerine ek indirim uygulayarak sağlıklı yaşamı desteklemelidirler.? dedi.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Kemal ÖZER yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.

'Hem kamu sağlığını hem de kendi sağlıklarını tehdit eden sigara tiryakileri ile sigara içmeyen tüketicilerin sosyal güvenlik kuruluşlarına aynı sağlık pirimini ödemeleri kabul edilemez bir uygulama olup eşitlik ilkesine de aykırıdır. Sigara tiryakilerinin genç yaşta bile yüzlerece hastalığa yakalanmaktadır. Bu nedenle de sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanan tedavi giderleri artmakta ayrıca tedavide görev alan hekim ve sağlık çalışanlarına da daha büyük yük getirmektedirler.

Sigara içen üye ile içmeyen üyenin sosyal güvenlik kurumlarına olan maliyetleri de aynı olmadığına göre aynı pirimin tahsil edilmesi adalet ve hakkaniyet ölçülerine aykırıdır. Günlük sadece 17 milyon dolarlık sigara tüketilen bir ülkede bu tüketim sadece sigara tiryakilerin sağlık giderlerinin ne denli büyük olduğunun da bir göstergesidir. Sigara içenlerin sağlık harcamalarının içmeyenlerin sağlık pirimlerinden karşılanması kabul edilemez bir durumdur. Milyar dolara ulaşan bu haksız ödemelerin sigara içmeyenlerin pirimlerinden karşılanması uygulamasına derhal son verilmelidir.

Ekonomik kaynakları kısıtlı olan bir ülkede diğer kaynaklarda kısıtlı olacaktır. Sigara içiminin önüne geçmek için de bir önlem olabilecek olan bu uygulama ile hem toplum sağlığı korunacak hem de kısıtlı kaynaklar yerinde kullanılacak ve haksız uygulamalara son verilecektir.

Sigara içmeyenlere yapılacak indirim teşvik edici bir unsur olarakta kullanılmalıdır. Sigara içmeyenlerin daha az pirim ödemeleri teçvik edici olmanın yanında sağlıklı bir nesil için bu olmazsa olmaz kural olmalıdır.? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber