Valisine Mercedes alabilen devlet, SSK'lının kanser ilacını da öder

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEMA Vakfı'nın "El Koyun" kampanyası için bir grup sanatçı ve gazeteciyle birlikte pazar günü CNN Türk'te Işın Gürel'in programındaydık. Aynı günkü yazımda olduğu gibi TV'deki canlı yayında da Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'in 3. makam aracı olarak yeni aldığı 300 bin YTL'lik Mercedes S350'sine "el koydum"! O parayla Erzurum'un erozyon tehlikesi altındaki köylerinden ikisini bu tehlikeden kurtarabilirdi.

Daha lafımı yeni tamamlamıştım ki canlı yayına, Erzurum Valiliği'nden telefon geldi: Valilik, Erzurum'un bir köyünde hem hamilik yaparak, hem de maddi destekle, kırsal kalkınma projesini başarıyla tamamlamıştı.

Güzeeel, ama yine de bir köyü kurtarmak, Mercedes S350 almaya hak kazandırmıyor; hatta 10 köyü kurtarmak bile...

Mesele, Valiliğin elindeki 300 bin YTL'lik kaynağı, Erzurumluların en çok yararına nasıl kullanabileceği... Pekâlâ 100 bin YTL'ye de yeni makam aracı alınabilirdi.

SSK'lıya ilaç yok, ama...

Aslında mesele Erzurum Valisi'nin şahsıyla da ilgili değil. Sabah gazetesinde günlerdir valilerin, belediye başkanlarının makam otolarıyla ilgili uzun listeler yayınlanıyor.

Mesele, kamudaki savurganlık.

Okurlarımızdan gelen e - postalarda da hep aynı vurgu var:

Kadir Arslan, "Sayın Tamer, devletin lüks merakı ve savurganlığını daha çok yazın. Hükümet üyeleri özel uçaklarla gezince, valilere Safran da olsa Renault az geliyor" derken, yazımı okuyunca sinirlerine hakim olamadığını belirten Akman Onursoy, "Acaba siz Türkiye'den başka bir yerde mi yaşıyorsunuz?" diye başladığı mesajını söyle sürdürüyor: "Tasarruf için sigortalı hastaların -hastalık hastası siyasiler hariç- ilaç parasını kesenler, tabii ki Vali Bey'e 3. arabayı alacaklar. Ondan sonra da memleketi ne kadar kalkındırdıklarını ballandıra ballandıra bize anlatacaklar!"

Neden Mercedes almış?

Bu arada Erzurum Valisi Güvenç, canlı yayından hemen sonra cep telefonumdan aradı. Erzurum'un, bir ucundaki köyünden diğer ucundaki köyüne 400 km mesafesi olan çok büyük bir kent olduğunu hatırlattı; kendisinin 2 yılı aşkın süredir Erzurum'da valilik yaptığına işaret ederek "Aracı kendim için alsaydım, ilk günden alırdım" demeye getirdi. Erzurumlular için gece-gündüz çalıştığını, bunun da bazı tepkileri çektiğini, yayınların kasıtlı olduğunu, ısrarla 2004 model olarak yazılan Grand Cherokee cipin 1996 model olduğunu ve sürekli arıza yaptığını özellikle belirtti.

İyi de bütün bunlar, neden en pahalısından Mercedes S350 alındığını açıklamaya yetmiyor! Bu küçük müdahalem üzerine Güvenç, kendisinin protokolde bir numara olduğu halde Kolordu Komutanı'nın da, Erzurum Üniversitesi Rektörü'nün de, Belediye Başkanı'nın da aynı arabaya bindikleri bilgisini verdi. "Hepsi 2007 model Mercedes S350 mi?" diye sordum. "Aynı marka, ama aynı model mi bilmiyorum. Yeni bir tartışma konusu olsun da istemiyorum. Bizim satın aldığımız araba 10 yıl dayanır. Daha ucuz bir araba alsam, 5 yıl sonra yeni bir araba almak gerekirdi. Asıl tasarruf budur" dedi.

Dünkü Sabah'ta Erzurum Belediye Başkanı'nın Mercedes'inin 1994 model olduğu yazıyordu. Rektörün arabasının da 1994 model Mercedes olduğunu öğrendik.

meral tamer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber