MHP'de kongreye 1 gün kala işler iyice karıştı

MHP'de olağanüstü kongreyle ilgili olarak, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin temyiz kararını dün de vermemesi MHP genel merkezi ile muhalifleri karşı karşıya getirirken, hukuk savaşında işler karıştı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2016 06:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP'de kongreye 1 gün kala işler iyice karıştı

Ankara 25'inci İcra Müdürlüğü'nün Gemerek Mahkemesi'nin tedbir kararı nedeniyle kongreyi engellemeye dönük işlemlerini dün Ankara 2'nci İcra Mahkemesi iptal etti. Genel merkez, Gemerek'ten yeni tedbir kararı aldı. Adalet Bakanlığı da devreye girerek 2. İcra Mahkemesi'nin kararının yok sayılmasını istedi. 25. İcra Dairesi, tedbir kararının geçerli olduğunu ve kongrenin yapılamayacağına karar verdi. Ankara Valiliği de dün saat 22.15'te tedbir kararları nedeniyle kongrenin yapılamayacağını açıkladı.

MHP'de muhaliflerin ısrarla yapmak istediği olağanüstü tüzük kongresiyle ilgili dün çıkan yeni karar, tarafları bir kez daha karşı karşıya getirdi. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin MHP'de olağanüstü kurultayın toplanması yönündeki kararının uygulanmaması için ihtiyati tedbir kararı verdi. Ankara 25'inci İcra Müdürlüğü de Gemerek Asliye Hukuk'un kararı doğrultusunda olağanüstü kurultayın toplanması girişimlerinin engellenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması yönünde karar vererek Ankara Valiliği'ne yazı yolladı. Muhaliflerin itirazı üzerine Ankara 2'nci İcra Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz, dün başvuruyu kabul etti. Hakim Yaz'ın aldığı kararla, 25'inci İcra Müdürlüğü'nün, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda olağanüstü kongre toplanması girişimlerinin engellenmesi için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması yönündeki tüm işlemleri iptal etti.

GEMEREK'TEN YENİ KARAR

Bu karar kulislere bomba gibi düştü. Muhalifler kararla kurultayın toplanacağını ilan etmeye başladıkları anda Gemerek'ten yeni haber geldi. Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi, "tedbir kararının sürdüğü"ne ilişkin yeni bir karar aldı. Genel Merkez'in avukatı Yücel Bulut, tedbir kararının ortadan kalkmadığını savundu. Bulut, "Mesai bitimine kısa süre kala kararın açıklanması manidardır. Adı geçen (Ankara 2.) İcra Mahkemesi hakiminin kimliği ve mazisi genel merkezimizce çok iyi bilinmektedir. Tedbir dosyalarını yetkisi olmaksızın temin eden mahkeme hakimi hakkında HSYK'ya şikayette bulunacağız" dedi.

BAKANLIKTAN SÜRPRİZ YAZI

Kongreye ilişkin yargı sürecine Adalet Bakanlığı'nın da dahil olduğu ortaya çıktı. Bakanlık, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği iki ayrı yazı ile MHP'deki muhalefetin durdurulan kongrenin yeniden toplanmasını sağlamak için yaptıkları itirazlar konusunda Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nün değil, bu konudaki kararları veren Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk mahkemelerinin yetkili olduğunu bildirdi. MHP genel başkan adaylarından Ümit Özdağ dün Meclis'te düzenlediği basın toplantısında bakanlığın bu yazılarına şu tepkiyi verdi:

"Bu kurultay MHP'nin mevcut genel merkeziyle adaylar arasında, üst kurul delegeleri arasında mı geçiyor yoksa AKP ile bizim aramızda mı geçiyor? Eğer AKP ile bizim aramızda geçiyorsa adam gibi ortaya çıksınlar, öyle yapalım bu işi. Hukuk ancak bu kadar katledilir. Bu yazılar adalet tarihine utanç vesikaları olarak geçecek. Bugün bu uygulamaları yapanlar bir gün Ergenekon savcıları gibi bu ülkeden kaçacaklar."

MHP'Lİ MUHALİFLER: YAPILACAK

MHP'nin başkan adaylarından Sinan Oğan, Gemerek'in tedbir kararının sürdüğüne ilişkin yeni kararını Hürriyet muhabirinden öğrendi. Oğan, "Nasıl yani? Yeni bir karar mı aldı? Emin misiniz? Sanırım Gemerek bu işi kan davasına dönüştürmüş. İşi gücü bırakmış ülkücülerle uğraşıyor. Bu kurultayı yapacağız" dedi. Genel Başkan adaylarından Meral Akşener ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Olağanüstü Kongremiz, Ankara Anadolu Otel Esenboğa kongre salonunda 15 Mayıs 2016 günü saat 10.00'da yapılacaktır" dedi.

MHP GENEL MERKEZ: YAPILAMAZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın başka tedbir kararları da olduğunu belirterek, "Bunların yazışmaları da bitmiş durumda. Dört, beş, altıncı kararlar da var. Bunları duysa arkadaşlar uykuları kaçar. Bu kararlar ortada dururken kongrenin toplanması düşünülemez. Hiç kimse milliyetçi, ülkücü hareketin çok değerli mensuplarını ve delegelerini sokağa dökmeye kalkmasın" diye konuştu. Yalçın, "Daha genel başkanlık yarışı yokken, kendilerini genel başkan adayı olarak tanıtanlar, parti tüzüğünün, disiplininin dışına çıkabiliyorlar. Amaç MHP'ye yönelik bir saldırganlık. MHP tarafından ilgili isimler incelemeye alınmıştır, bu disipline sevk değildir. Bu parti tüzüğüne disiplinine uygun hareket edip etmedikleri tetkik ediliyor. Daha sonuçlanmadı. Ya disipline sevk edilirler ya da kovuşturmaya gerek olmaz. Verilmiş bir karar yok" açıklamasını da yaptı.

15 MAYIS'TA KURULTAYIMIZ YOK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultay tartışmalarıyla ilgili olarak, Twitter'dan şu açıklamayı yaptı: "Bu akşam (dün) çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım: 15 Mayıs'ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur. Bu davaya gönül vermiş hiçbir kardeşim okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı haline gelmemeli, sözde kurultay tuzağına düşmemelidir. MHP'yi kaos içerisinde göstermek, MHP'yi engellemeye çalışmak bedel ve vebali ağır bir teşebbüstür. Buna da göz yumulmaz. Sökük elbisede olursa dikilir, zihniyet ve niyette olursa çaresi yoktur. Korsan ve karaborsa emellerin tedavi ve düzelme şansı hiç yoktur. Kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir."

Oya ARMUTÇU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber