Faal emeklilere ikinci kazık...

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 28 Kasım 2006 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faal emeklilere ikinci kazık...

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası çalışan emekliye ek yük getiriyor: Çalışan emeklilerin maaşındaki kesinti ve ödeyecekleri pay artıyor. Ayrıca kendi işini kuran emeklinin maaşı hemen kesiliyor

***

Çalışan emekliye vergi kazığı

Sosyal güvenlik konusundaki haberleri veriyorum ama uzman olmadığımdan kişisel durumlarınıza ait soruları yanıtlayamıyorum. Fakat önceki gün sosyal güvenlik uzmanlarıyla yaptığımız bir toplantıda merak edilen bir konu hakkında bilgi aldım. Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'na göre emekli olanlar çalışmaları durumunda emekli aylıklarından daha yüksek destek primi ödeyebilecekler. Nasıl mı? Mevcut duruma göre, emekli olan kişi ücretli olarak çalışırsa, brüt maaşları üzerinden yüzde 30 oranında sosyal güvenlik destek primi ödemesi yapılır. Bunun dörtte birini çalışan, dörtte üçünü işveren öder. Emekli olan kişi Bağ-Kur kapsamında çalışırsa emekli maaşları üzerinden yüzde 10 kesinti yapılır. Yeni duruma göre, emeklilerin destek primi oranı yüzde 33.5. Ücretli olarak çalışılması durumunda çalışan yüzde 14, işveren yüzde 19.5 ödeyecek.

DÜKKAN AÇANA CEZA

Bağ-Kur kapsamındaki işleri yapanlar primin tamamını kendileri ödeyecekler. Ama primin hesaplanacağı kazanç götürü olmayacak. Elde ettikleri kazanç üzerinden prim hesaplanacak. Elde edilen üst kazanç asgari ücretten az ise asgari ücret esas alınacak. Yüksek kazançlarda ise asgari ücretin 6.5 katı esas alınacak. Şirkete ortak oldukları veya dükkan açtıkları zaman emekli maaşları kesilecek. Kesilmesini istemezlerse dilekçe verecekler. Bu durumda da ödeyecekleri prim emekli maaşından fazla olabilecek. Örneğin 700 YTL emekli maaşı alan kişi şirket ortaklığından veya serbest çalışmaktan dolayı aylık 2 bin 500 YTL gelir elde ederse 837.5 YTL prim ödeyecek. Emekli maaşı kesilirse 700 liradan vazgeçmiş olacak.

EMEKLİYE İNCE HESAP

Emekli maaşı aynı olan bir kişi aylık 1000 YTL kazanırsa 335 YTL prim ödeyecek. Eline toplam 1.365 YTL geçecek. Buna göre insanların daha işe başlarken kar mı zarar mı edeceklerini bilmeleri gerekiyor. Hem de aylık tutar olarak. Tahminleri yanlış çıkarsa kumar oynamış ve kaybetmiş mi olacaklar? Devlet insanları böyle bir duruma sokabilir mi? Primini alsın ama hak ve adalet ölçüleri içinde! Emekliyi üzen bir gelişme de tek konutu olan emekliden emlak vergisi alınmak istenmesi.

KAZIM YILMAZ

Ya Kırk Katır Ya Kırk Satır

ÇALIŞAN veya şirket ortağı olan emeklilerden ya emekli maaşından vazgeçmeleri ya da emekli maaşlarından daha fazla prim ödemeleri isteniyor. Ya kırk katır ya kırk satır! Yılbaşında yasa yürürlüğe giriyor. Belki seçimler erteletebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber