4/B'li sendikalı oldu mu?

4/B'ye tabi olarak çalışan bir sözleşmeli personelin memur sendikalarına üye olabileceğine dair Ankara 2. İş Mahkemesinin kararı, Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen ile Türkiye Kamu Sen'e bağlı Türk Sağlık Sen'i karşı karşıya getirdi. Hatırlanacağı üzere, 2006 yılı toplu görüşmelerinde, bu konu ele alınmış ama mutabakat zaptı imzalanamadığı için bir ilerleme sağlanamamıştı. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KARAR NİHAİ DEĞİL

2006 yılı toplu görüşmelerinde, 4/B'ye tabi personelin, kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekleri yönünde düzenleme yapılması konusu görüşülmüş ancak mutabakat zaptı imzalanamamıştı.

Ancak, bu konuda yeni bir gelişme oldu. Ankara 2. İş Mahkemesi 4/B'li bir personel için açılan davada, personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabileceği tespitini yaptı. Bu tespit şüphesiz önemlidir. Ancak mahkemenin kararı, nihai ve tüm kamu idarelerinin uyması zorunlu bir karar değildir. Zaten, karar gerekçesinde de, 8 günlük süre içinde temyizen Yargıtay 9. Hukuk Dairesine başvurulacağı belirtilmiştir.

Özetleyecek olursak, konu bireysel bir karar olup, şuan için sadece dava açanı etkilemektedir. 4/B'li personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olması yönünde bir genel düzenleme yapılmadıkça, 4/B'liler sendikaya üye olabilir denemez. Ancak açılacak diğer davalarda, Ankara 2. İş mahkemesinin kararı emsal olacaktır.

SUÇLAMALAR YAKIŞIK ALMIYOR

Bir diğer husus ise şudur: Sağlık alanında örgütlü Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen ile Türkiye Kamu sen'e bağlı Türk Sağlık Sen, bu karardan dolayı biribirini suçlar ifade kullanmakta ve "önce ben karar aldım, bu kazanım bana ait" gibi küçük tartışmalara girmektedir.
Bizim edinmiş olduğumuz bilgilere göre aynı konuda açılan iki dava bulunmaktadır. Bu davalar aynı gün, aynı mahkeme ve aynı hakim tarafından görülmüş ve karara bağlanmıştır. Dolaysıyla, eğer bir kazanım var ise (ki karar nihai olmadığı çin kazanım olarak ifade etmek yanlıştır) bu her iki sendikaya aittir.

Diğer taraftan, sitemizde yer alan bu konuya ilişkin haberlerin büyük çoğunluğu Türk Sağlık Sen kaynaklı olup, bunun nedeni ise Türk Sağlık Sen'in basın biriminin güçlü olmasıdır. Bu çerçevede Memur-Sen'in basın birimini güçlendirmesi uygun olacaktır diye düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber