Yüzlerce TOKİ müteahhidi zor durumda

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İZMİR'de bir ay önce, kendisine taşeron olarak iş yapan ve alacağı olduğu belirtilen müteahhit Ali Yavuz Erturgut tarafından dövüldükten sonra, bir ay tedavi altında tutulduğu hastanede geçen salı günü ölen işadamı Abdullah İşcan'ın, TOKİ ve ihale sistemiyle ilgili sorunlar yüzünden darboğaza girdiği ileri sürüldü. TOKİ bürokratlarının, yeni ihale yasasında en ucuz fiyat verene işi ihale ettikleri, ancak gerçek maliyet rakamları altında müteahhitlerin ezildiği iddia edildi.

Geçen haziran ayında TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın Eskişehir'de 644 konutun hak sahibine zamanında teslim edilmemesi nedeniyle herkesin önünde azarladığı Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası İzmir Şube Başkanı Abdullah İşçan (65), bir ay önce, kendisinden alacağını isteyen müteahhit Ali Yavuz Erturgut tarafından İzmir Ticaret Odası Lokali'nde öldüresiye dövüldü. Bu olayın ardından komaya giren ve hastanede bir ay tedavi gören İşcan, geçen salı günü yaşamını yitirdi. Kaçan zanlı ise henüz yakalanamadı.

İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis üyesi olan İşcan'ın TOKİ, ihale sistemi ve sektörün içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle darboğazda olduğu ileri sürüldü. İTO Bina Yapım Onarım Grubu, Resmi İnşaat Yapımcıları Grubu, Yapı Kooperatifleri Grubu, İnşaat, Proje, Müşavirlik ve Mühendislik Grubu, Bayındırlık Hizmetleri Grubu olmak üzere 5 meslek komitesi yöneticileri yaptıkları ortak basın toplantısında, İşcan'ın ölümünden, dolaylı olarak TOKİ'nin sorumlu olduğunu iddia edilerek, bu kişilerin oturdukları mevkiileri temsil edemediğini söyledi.

?BAYRAKTAR'IN HAKARETİ, İTİBARINI ZEDELEDİ?

İTO Meclis Başkanvekili, Bina Yapım Onarım Grubu'ndan Necip Nasır, hazırlanan ortak metni okudu. 22 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile anahtar teslimi usulü getirilerek, fiyat farklarının ortadan kaldırıldığını hatırlattı. Problemin burada başladığını söyleyen Nasır şöyle konuştu:

?İstikrarlı piyasa şartlarının oluşmadığı ekonomik yapı içinde, meydana gelen türbülans nedeniyle malzeme fiyatlarındaki artış, anahtar teslimi anlaşma yapan müteahhitleri zor duruma düşürdü. Fiyat farkı alamamaları ve TOKİ başkanının basın önünde bulunduğu makama yakışmayan konuşması, meslektaşımızın piyasadaki onurunu ve itibarını zedeledi. Ticarette herkes itibarıyla iş yapar. İniş ve çıkışlar olur. Ancak meslektaşımız küçük düşürüldü, iş yapamaz duruma getirdi. İşcan, bu hakaret olayından sonra piyasadaki çeklerinin vurulduğunu ve iş yapamaz duruma geldiğini anlatıyordu.?

?GERÇEK RAKAMA VERİLSİN?

Yeni ihale yasası ile uygun fiyat anahtar tesliminin ita amirlerinin inisiyatifine bırakıldığını belirten Nasır şöyle devam etti:.

?Hakkında soruşturma açılacağı korkusuyla inisiyatif almayı beceremeyen bürokratlar, en ucuz fiyat verene işi ihale etmeyi kendilerine en uygun seçim olarak belirledi. TOKİ'nin bürokratları bu işi başından en ucuza değil, gerçek maliyet rakamları veren müteahhide ihale etseydi, bu ve buna benzer kamuoyuna yansımayan hiçbir olayın meydana gelmesine sebep olunmazdı. Bu bürokratların bulunduğu makamı temsil edemediğini, yerinde oturmalarının doğru olmadığını düşünüyoruz.

İhale makamındaki kişilerin yeterli, kendine özgüveni olan kişiler tarafından oluşturulmasını ve istihdam yaratan, lokomotif sektör inşaat sektörünün temsilcilerini taşeron gibi kullanma düşüncesinden arınmış bir anlayışın hakim kılınmasını istiyoruz. Aksi taktirde İşcan'ın başına gelen müessir olayın benzerlerini daha çok yaşarız.?

İTO BaşkanVekili Akın Kazançoğlu da, inşaat sektöründe malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çekerek, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın ?Müteahhitlerin Canlarına Okuyoruz' demesini eleştirdi. Kazançoğlu, ?İsteğimiz müteahhitlerin sıkıntılı durumlarında el uzatılması. Bir bürokrata yakışmıyor bu şekilde konuşması? dedi. Toplantıya katılan Abdullah İşcan'ın oğlu Ege İşcan da, babasının ölümüyle ilgili yorum yapmak istemidiğini ifade ederek, ?Üzüntümüz, acımız çok büyük. Yorum yapmak istemiyorum? demekle yetindi.

?TOKİ BAŞKANI HEDEF GÖSTERDİ?

Türk İnşaat Müteahhitler Birliği Başkan Vekili Kerem Özcan ise, yakında çok büyük tepki göstereceklerini belirterek, ?TOKİ'nin yanlış ihale sistemi ile arkadaşımız kazandığı parayı kaybetmiştir. Bu olayın hesabını soracağız? dedi. Türk İnşaat Müteahhitler Birliği'nden Kerem Özcan imzalı yapılan yazılı basın açıklamasında, İşcan'ın ölümüyle ilgili yetkili kişi ve kuruluşlar, özellikle İzmir Ticaret Odası, İzmir milletvekilleri, savcılar göreve davet edildi. İşcan'ın TOKİ Başkanı tarafından hedef gösterildiği öne sürülen açıklamada, ?Şu an basına yansımayan yüzlerce meslektaşımız zor durumdadır. Defalarca söylememize rağmen yeni çıkartılan kamu ihale yasası, baştan sona kadar hatalı bir yasadır. Her işin bir rayici vardır. On liraya alınacak iş iki liraya veriliyor. İhale komisyonları da ?en düşük teklif en ekonomik tekliftir' diyerek gerçekleşmesi mümkün olmayan ihaleyi onaylıyor. Zor durumda kalıp teklif veren müteahhitler engellenmeli ve ortalama uygulamasına geçilmelidir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber