2007'de asgari ücret artışı enflasyonun üstünde olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Aralık 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıldan itibaren uygulanacak asgari ücret için bir araya geldiği toplantıdan olumlu gelişmelerle ayrıldı.

Toplantının ardından konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, asgari ücretteki artışın 2007 enflasyon beklentisinin üzerinde olacağı sinyalini verdi. 2002 yılında 190,53 YTL olan net asgari ücretin bugün 380,46 YTL'ye ulaştığını hatırlatan Başesgioğlu, bu süreç içinde asgari ücretteki artışın her zaman enflasyonun üzerinde seyrettiğini ifade etti. Başesgioğlu, 2007 programında asgari ücretin yüzde 8 oranında zamlanacağına dair ifadelerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine "Bu tarz söylemler 2002'den beri yapılıyor. O yıldan bu yana belgelere ve açıklanan enflasyon rakamlarına baktığınızda komisyonun, çalışanların lehine bir tavır sergilediğini göreceksiniz." dedi.

Bakan Murat Başesgioğlu, bu yılki ilk toplantıda rakam telaffuz etmenin komisyonun özerkliğine gölge düşüreceğini belirterek, asgari ücretin 2007 yılında ne kadar olacağına dair bir şey söylemedi. Bazı Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde asgari ücret tespitinin sözleşme hakkına engel görüldüğü için belirlenmediğine işaret eden Başesgioğlu, hükümetin kamu düzenini ilgilendirdiği için tespiti önemsediğini bildirdi. Çalışma Bakanı, önceki gün yaptığı açıklamada ise asgari ücreti olabildiğince artırmak istediklerini, ancak işsizliğin de unutulmaması gerektiğini bildirmişti. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın asgari ücretten alınan vergilerle ilgili bir çalışma yaptığını hatırlatan Başesiğoğlu, hazırlanan dosyanın ardından asgari ücretlinin eline geçen miktarın artacağını kaydetti. Düzenlemenin 2008 yılına yetiştirilmesinin beklendiğini kaydeden Başesgioğlu'na göre hükümet, asgari ücreti 'sosyal koruma ücreti' olarak görüyor.

Komisyona katılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk da, asgari ücretin tüm ücretlerin temelini oluşturduğunu ve ekonominin seyrini belirleyen öğeler arasında yer aldığını söyledi. Bu nedenle asgari ücrete yapılacak zammın önem taşıdığına dikkat çeken Konuk, "Uluslararası rekabet gücünü zayıflatacak, işsizliği ve kayıt dışını büyütecek artışlardan titizlikle kaçınmalıyız." uyarısında bulundu. Hükümetin 2007 için enflasyon hedefini belirleyip ilan ettiğini aktaran Konuk, 2007'nin seçim yılı olduğunu belirterek hükümetin ekonomi politikalarında büyük ölçüde değişikliğe gitmekten kaçınacağını ifade etti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel ise asgari ücretin çalışanların beklentilerini karşılayacak düzeyde olmasını istediklerini kaydetti. Ancak bu konuda umutlu olmadıklarını ifade eden Türkel, hükümet tarafından kabul edilen 2007 yılı programında asgari ücret artışının ocak ve temmuz aylarında yüzde 4 oranında olmasının öngörüldüğünü belirtti. Konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam eden komisyon toplantısında Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Maliye Bakanlığı'ndan ekonomik ve sosyal göstergelerle ilgili bilgi istenmesine karar verildi. Komisyonun ikinci toplantısı 15 Aralık saat 12.00'de TİSK'te yapılacak. Daha sonraki toplantının ise Türk-İş'te gerçekleşmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber