Organ ticareti yapan Türk doktorlar var

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, son yıllarda ülkelerarası sorun haline gelen ve gittikçe yaygınlaşan organ ve doku ticaretini 'Göçmen Kaçakçılığı İnsan Ticareti ve Organ Doku Ticareti' adlı bir kitapta değerlendirdi. Emniyet'te görev yapan, aynı zamanda Gazi Üniversitesi'nde insan ve organ kaçakçılığıyla ilgili doktorasını sürdüren Y. Furkan Şen imzasıyla çıkan kitapta organ ve doku ticaretiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulunuldu.

Kitapta anlatılanlara göre, doku ve organ kaçakçılığı konusunda sadece polisiye tedbirler yeterli değil. İşte kitapta öne çıkan düşündürücü tespitler:

PİYASASI VAR

İnsan ticaretinin diğer boyutlarında olduğu gibi, organ ticaretinin de bir arzı ve talebi ile birlikte piyasası var. Sağlıklarına kavuşabilmek için organ bekleyen hastaların sayısı azımsanmayacak kadar çok.

TAKİBİ MÜMKÜN DEĞİL

Canlılardan alınan organların kadavralardan alınanlara oranla daha başarılı operasyonlar sunabilmesi organ kaçakçılığının cazibesini artırıyor. İşin mali boyutu yabancı ülkelerde gerçekleştiği için takip edilemiyor.

MAFYA BİN KAT KAZANIYOR

Maddi menfaatin büyük kısmı ticareti gerçekleştiren organize suç örgütlerine kalıyor. Organlarını satan kişilere sadece 3-5 bin dolar verilirken, alıcılar 250 bin dolar gibi paralar ödüyor. Operasyonu gerçekleştiren doktor ve kliniğe ödenen paralar çıktıktan sonra aradaki kazancın büyük kısmı organizasyonu yapanların oluyor.

BAĞIŞ PARAVANI

Türkiye'de nakillerin özel kliniklerde yapılması ve doktorların da bu sürece dahil olması organ ticaretinin takibini güçleştiriyor. Kişilere organlarını bağışladıkları biçiminde bir belge imzalatıldığı için yasal yaptırımın uygulanması mümkün olmuyor.

Uluslararası organ nakil merkezleri olarak Türkiye, Çek Cumhuriyeti ve Gürcistan gösteriliyor. Operasyonlarda daha çok Türk, Moldova, Rus, Romanya ve Arnavut vatandaşlarının organları alınıyor. Organı alınacak bireyler çeşitli yöntemlerle kandırılıyor. Yurt dışında iş vaadi önemli bir etken. Bunun dışında doğum için hastaneye yatırılan kadınların çıktıklarında bir böbreklerinin alınması gibi durumlarla da karşılaşılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber