MHP'de kongre olasılıkları

MHP'de olağanüstü kongre tarihi için muhalif kanadın 19 Haziran, genel merkezin 10 Temmuz tarihlerini açıklamalarının ardından, "bundan sonra ne olacak" sorusuna yanıt aranıyor. Bu süreçte sonucu kestirilemeyen birçok olasılık ve tartışma bulunuyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2016 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP'de kongre olasılıkları

Önder Yılmaz - MHP/Analiz

İlk tartışmanın kongrenin toplanıp toplanamayacağı noktasında yaşanması bekleniyor. Muhalifler yargı kararı doğrultusunda kongrenin toplanmasında bir sorun olmadığını savunurken, Genel Merkez, MHP Tüzüğü'nün 64. maddesine göre genel başkan veya yardımcılarının görevlendirdiği bir MYK üyesi olmadan kongre gündemine geçilemeyeceğini öne sürüyor. Mahkeme kararıyla kurulan Çağrı Heyeti'nin salon kiralama ve delegeleri toplantı yerine çağırma dışında bir görevi bulunmadığını, divanı kurma yetkisinin olmadığını savunan Genel Merkez, salon içindeki işlemleri icra edecek MYK üyesini görevlendirmeyecek. Muhalifler ise Çağrı Heyeti marifetiyle divan oluşturulabileceğini, Genel Kurul'un kendi iradesine sahip olduğunu savunuyor. Bu durumda tüzük değişikliği gerçekleştirilebilirse bu işlemin hukuksuz olup olmadığı tartışılacak.

Üçte iki iddiası

İkinci olarak Genel Merkez, 19 Haziran'da muhaliflerin salt çoğunluk olan 612 delgeyi bulamayacağına inanıyor. Muhalif kanat ise bu sayıyı bulup tüzük değişikliğini yapabileceği konusunda kendisine güveniyor. Muhalifler salt çoğunluğu bulması halinde bu kez tüzük değişikliği üzerinde kriz çıkacak. Genel Merkez olağanüstü kongrelerde tüzük değişikliği için üçte iki çoğunluk yani 800 delege gerektiği iddiasında bulanabilecek.

19 Haziran'da muhalif kanat, tüzük değişikliğine gerçekleştirmiş olsa bile, "tescil" sorunuyla karşı karşıya kalacak. Bugüne kadarki uygulamalarda tüzük değişikliği genel merkez tarafından işlenip Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilerek hayata geçiriliyordu. Muhalifler değişikliği gerçekleştirdikten sonra tüzüğe işlenmesi için genel merkeze başvurmak durumunda kalacak. Genel merkez değişiklik metnini reddedebileceği gibi, kabul edilip herhangi bir işlem tesis etmeyerek suskun kalabilecek. Bu durumda muhalifler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak tüzük değişikliğinin bir an evvel işlenmesini isteyebilecek.

Disiplin olasılığı

MHP Genel Merkezi, itiraz yoluna da başvurarak Yargıtay'ın bu tüzük değişikliğini tescillemesinin 10 Temmuz'daki kongreye kadar yetiştirmesini engellemeye çalışacak.

Genel Merkez, Bahçeli ve yönetime yönelik bütün eleştirel açıklamalarına rağmen 19 Haziran'a kadar Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ hakkında disiplin işlemi yapmayı düşünmüyor. Muhaliflerin ısrarla kendi kontrollerinde tüzük değişikliği kurultayını yapma çabalarının arkasında da olası disiplin işlemlerine yönelik af yolunu açma düşüncesinin yattığını düşünen Genel Merkez, 19 Haziran'da MYK kararına rağmen kongrenin yapılması halinde kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disipline sevk kartına başvurabilir. Bu durumda 10 Temmuz'da Akşener, Aydın ve Özdağ'a adaylık yolu kapanacak. Genel merkez Sinan Oğan'ın ise halen partiye üye olmadığını, üyelik davasına ilişkin yargı sürecinin tamamlanmadığı için aday olamayacağını düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber