Sağlık çalışanları zam istiyor

Haber Giriş : 09 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık alanındaki mevcut sıkıntıları aşmanın ve sağlıkta hedefe ulaşmanın tek yolunun sağlık çalışanlarına sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Kahveci, 7-14 Nisan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda, Türkiye'de sağlık alanında yıllardır biriken sıkıntıların her geçen gün ciddi boyut kazandığını ileri sürdü. Kahveci, 21. yüzyıl Türkiyesi'nin zorlu sağlık koşullarında bu sıkıntıları aşma ve teknoloji, araştırma, geliştirme, çevre ve eğitim gibi geleceğe yönelik yatırımları gerçekleştirme zorunluluğu bulunduğunu belirtti. Kahveci mesajında şunları kaydetti:

"Sağlık alanındaki mevcut sıkıntıları aşmanın ve sağlıkta hedefe ulaşmanın tek yolu çalışanına sahip çıkmaktır. Sağlık, devletin tasarruf yapabileceği bir alan değildir. Kişi başına düşen sağlık harcamasının 200 dolar, sağlık harcamalarının GSMH'ya oranının yüzde 4.3, genel büçteden sağlığa aktarılan payın yüzde 3.2 olduğu ülkemizde sağlık çalışanlarının ücretleri de giderek ermektedir. 1990 yılında 403 dolar maaş alan ebe ve hemşirelerin maaşı bugün 293 dolara düşmüştür. Bir pratisyen hekim 1990 yılında 583 dolar maaş alırken bugün rakam 442 dolara inmiştir. Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında ise, öneğin İsveç'te hastanede çalışan bir uzman doktorun maaşı 5 bin 100, hemşirenin maaşı ise yaklaşık 2 bin 190 dolardır. Yani Avrupa'da çalışan bir hemşire Türkiye'de görev yapan meslektaşından 5 kat daha fazla ücret alıyor".

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber