Minik kalpleri kurtaran tarama

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi İstanbul ve Edirne'de çocukların kalbini check-up'tan geçirdi. Sağlık taramasında ortaya çıkan rahatsızlıklar nedeniyle 41 öğrenciye açık kalp ameliyatı, 41 bin öğrenciye de acil müdahale yapıldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Minik kalpleri kurtaran tarama

ERCAN ÖZTÜRK

Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul Çekmece Genel Sekreterliği olarak, 6-18 yaş grubunda, kalp hastalıklarından koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla 2013'te başlayan "Online Kalp Taraması" projesine start verdi. Tarama sırasında EKG'lerin tamamı okullarda yapılarak Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sisteme aktarıldı. Burada yapılan değerlendirmeler 14 pediatrik kardiyolog, 18 hemşire ile 42 kişilik bir ekiple yürütülüyor.

438 öğrenci hastaymış

Çekilen EKG verilerinde tetkik yapılması için 44 bin 459 öğrenci aynı hastanenin kardiyoloji bölümümüne yönlendirildi. Kalp rahatsızlığı saptanan 138 öğrencinin 21'ine açık kalp ameliyatı, 3'üne kalıcı pil pacemater, 13'üne kansız kalp deliği kapatma, 3'üne aort damarındaki darlığın balonla genişletilmesi, 1'ine balon+stent, 44'üne ritim problemleri için ablasyon ameliyatı, 11'ine EPS işlemi yapıldı. 42 öğrenci ise ameliyat ve işlem randevu listesine alındı.

Uzman kadro inceleyip karar verdi

Öğrencilerimizin ileri muayene ve tetkikleri kardiyoloji uzmanları tarafından yapıldı. Muayene sonrası 438 öğrencide kalp

rahatsızlığı saptandı.

1 milyon öğrenci hedefleniyor

Projenin mimarı olan Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır, Online Kalp Tarama Projesi ile ilgili olarak şunları söyledi: İstanbul'un 13 ilçesinde ve Edirne'nin tüm ilçelerinde 6-18 yaş grubunda 1 milyon öğrencinin EKG'sinin çekilmesi hedefleniyordu. 2013'te startını verdiğimiz projeyi 2016 yılının sonlarında bitirmeyi amaçlıyoruz. Çekilen EKG'leri online olarak hastanelerin sistemine yönlendiriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber