'Konut faizi hemen düşmez, mortgage'ın çıkması lazım'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Aralık 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005'te yüzde 1'e kadar düşen konut faizlerinin tekrar çıkması, kredilere olan talebi düşürdü. Yetkililer, bununla birlikte durgunlaşan piyasanın tekrar canlanmasının mortgage'ın (tut-sat) çıkmasına bağlı olduğunu belirtiyor.

Mesa Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, ''Banka faizleri bir türlü düşmedi. Gelecek yıl için de faizlerde bir düşüş beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Bankaların, düşük faizle kullandırdıkları kredilerdeki faizi aynen sürdürmek zorunda olduklarını kaydeden Boysanoğlu, şimdiki müşterilerin bir anlamda o günün acısını çektiklerini söyledi. Gelecek yıl 'C, B6 sınıfı' olarak nitelendirilen sosyal konutlarda bir patlama yaşanmasını beklediğini bildiren Boysanoğlu, bunun ancak tut-sat'ın çıkması ve siyasi istikrarın sağlanmasıyla gerçekleşeceği tespitinde bulundu. Boysanoğlu, Türkiye'de kredilere yüzde 1 faiz uygulanması halinde, kira ve işletme bedeli de dikkate alınarak, ayda 800 bin YTL'ye 150 bin dolarlık bir evin satın alınabileceğini bildirdi. Bu dönemdeki alıcı profilini; yatırım amacıyla konut alanlar ile evi olup daha iyisine sahip olmak isteyenler olarak tanımlayan yönetim kurulu başkanı, "Bu nedenle pahalı konutlar iyi gidiyor.'' yorumunu yaptı. Boysanoğlu, faizlerdeki artış, tut-sat'ta henüz bir gelişme olmaması ve döviz kurundaki kısa süreli dalgalanmanın geçen yıla göre konut fiyatlarının yüzde 20-25 düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Mesa, Toplu Konut İdaresi'nin TBMM'nin eski lojmanları alanında gelir paylaşımı yöntemi ile uygulayacağı projenin ihalesini Aktürk Yapı ve Emlak Pazarlama ile birlikte kazanmıştı. Türkiye'de gelir piramidinin çok sivri olduğuna işaret eden Boysanoğlu, tut-sat ile bu piramidin en tepesinin bir alt grubunun piyasaya gireceğini belirtti. Mesa Başkanı, "Bu oldukça büyük bir grup. Onun altındakilerin ise tut-sat ile konut sahibi olması mümkün değil.'' şeklinde konuştu. Dünyada konut piyasasındaki genel eğilimin, "konutların nitelikleri artarken büyüklüklerinin azalması'' yönünde olduğuna işaret eden Boysanoğlu, "Gelecek yıllarda göreceksiniz, her yıl konut büyüklükleri ortalama 5-10 metrekare küçülecek. dedi. Aktürk Yapı'nın genel müdürü İsmet Ergül de gelecek yıl konut kredilerinin faizinde bir düşüş beklememelerine karşın, konut talebinde artış olacağını düşündüklerini söyledi. Sektör araştırma raporuna göre Türkiye'de 2015'e kadar her yıl ortalama 250 bin konut yapılacağının öngörüldüğünü vurgulayan Ergül, "Bu, 10 yılda 2,5 milyon konut yapılacak demek.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber