İstanbul'da tersine göç artıyor

Zengin olma hayalleriyle yıllar önce memleketlerini bırakıp İstanbul'a göç edenlerin birçoğu umduğunu bulamıyor.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Haziran 2016 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da tersine göç artıyor

'Taşı toprağı altın' İstanbul'da yaşamanın zorluğu, tersine göçte yaşanan muazzam artışa yansıdı.

Artan kira bedeli, işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle metropolden kırsala gidenlerin oranında son 2 yılda geçmiş yıllara oranla büyük bir artış yaşandı. 1998-20014 yılları arasındaki 16 yılda İstanbul'da tutunamayan 10 bin 651 aileye, son 2 yılda 4 bin 500 aile eklendi. Son gidenlerden biri de 1986'da İstanbul'a göç eden Güneş ailesi oldu.

'Daha iyi bir hayat' diyerek 1986 yılında memleketini bırakıp İstanbul'un yolunu tutan Nurettin Güneş(56), tüm zorluklarına rağmen yıllardır kentte yaşama tutunmaya çalıştı. Çeşitli işlerde çalışarak emekliliğe hak kazanan Güneş, son olarak halde çalışırken çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle işten ayrıldı. Emekli maaşıyla geçinmeye çalışırken şehrin zor yüzü ağır basınca Güneş eşi ve 2 çocuğuyla birlikte çareyi Siirt'e geri dönmekte buldu.

Atışalanı Kemer Mahallesi'nde 700 lira kiraya oturdukları evlerini boşaltan aile İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne(İBB) bağlı Sosyal Hizmet Müdürlüğü Göç Birimi'nin desteğiyle geçtiğimiz Salı günü memleketlerinin yolunu tuttu.

İSTANBUL PARASI OLANA GÜZEL

Emekli maaşıyla İstanbul'da geçinmenin mümkün olmadığını kaydeden Nurettin Güneş de, kazandığı parayla İstanbul'da daha fazla kalamayacaklarını söyledi. Siirt'te kendilerine ait tarlaları olduğun ve onları ekip biçeceğini anlatan Güneş, "Yıllar önce Siirt'te iş imkanı olmadığı için gelip İstanbul'a yerleştik. Eskiden iyi kötü geçiniyorduk. Hayat daha ucuzdu. En azından karnımız doyuyordu. Bir yıl önce emekli oldum. Emekli olduktan sonra da, halde çalışmaya başladım. Fakat belli bir yaştan sonra her işi yapamıyoruz ve bizi her işe almıyorlar. Şimdi tamamen işsiz kaldım. Aldığım emekli maaşının yarıdan fazlası zaten kiraya gidiyor. Geriye 500 TL kalıyor. Ben bu parayla faturaları mı ödeyeyim, karnımı mı doyurayım?" diye konuştu. "Hal böyle olunca çareyi memlekete dönmekte bulduk" diyen Güneş, "Eğer memlekete dönmesem bir dahaki kışı İstanbul'da çıkarmam mümkün değil" dedi.

DÖNÜŞ MASRAFLARI BELEDİYEDEN

İBB, 1996 yılından beri ekonomik nedenlerle memleketine dönmek isteyen ancak taşınma masraflarını karşılayamayan vatandaşlara yardımcı oluyor. Bu kapsamda tersine göç etmek isteyenlerin otobüs biletleri alınıyor, bir kamyon tahsis edilerek, eşyaların güvenli bir şekilde gideceği yere ulaştırılması sağlanıyor. 1998-2014 yılları arasında, İstanbul'da 10 bin 651 aile göç etmek için İBB'ye başvurmuş. Ailelerin ortalama 4 kişiden oluştuğu düşünülürse yaklaşık 43 bin kişinin memleketine döndüğünü gösteriyor. İBB yetkililerinin verdiği rakamlara göre, 2014-2016 Mayıs ayına kadar İstanbul'dan 4 bin 524 aile göç etti. Bu ailelerinin ortalama nüfusunun 4 kişi olduğu düşünülürse, bu da 2 yılda ortalama 18 bin 96 kişi ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber