Savunma sanayinden dört kıtada ihracat seferberliği

2015 yılında 5 milyar dolarlık üretim gücü ve 1.66 milyar dolarlık ihracat kapasitesine ulaşan savunma sektörü, bu yıl sonuna kadar da 2 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Haziran 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savunma sanayinden dört kıtada ihracat seferberliği

Hakkı KURBAN

Savunma sanayi, birbiri ardına gerçekleştirdiği yerli üretimlerin ardından gözünü ihracata çevirdi. 2015 yılını 1.66 milyar dolarlık ihracatla kapatan sektör, bu yıl 2 milyar doları aşmayı hedefliyor.

Dört kıtadaki ülkelerle yapılan anlaşmalar ise önümüzdeki süreçle ilgili beklentileri artırdı. Savunma sanayi firmaları, Şili'den Uruguay'a, Kongo'dan Kazakistan'a kadar uzanan coğrafyada gövde gösterisine başladı. Sektörden bir yılda yurtdışına ihraç edilen bazı sistemler ise hazırlanan raporda şöyle sıralanıyor:

AB İLE TARİHTE İLK

- Şili Silahlı Kuvvetleri'nin 'Rotor Projesi' kapsamında helikopterlere ASELSAN tarafından Helikopter Elektronik Harp Sistemi ihracatını öngören protokol ve proje sözleşmesi imzalandı. Bu ihracat, Güney Amerika'da yeni ihracatların önünü açma potansiyeli olan bir ön adım.

- Hırvatistan Savunma Bakanlığı'nın 'Sahil Güvenlik Botu' ihalesini yerel tersane ile sürdürülen görüşmeler sonucu, ASELSAN ürünü 'Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi aldı. Bu sistem Avrupa Birliği ve NATO üye ülkesine ilk ihracat özelliği taşıyor.

'EJDER TOMA' AFRİKA'YA

- Nurol Makine'yle Kongo İçişleri Bakanlığı arasında 'Ejder TOMA'ın satışına ilişkin sözleşme imzalandı. l FNSS firması 'Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç', Otokar firması 'İç Güvenlik Aracı', MKEK 'MK 82- MK 84 ve 7.62 fişek' satışına ilişkin olarak Körfez Bölgesi'ndeki ülkelerle sözleşme imzaladı.

Suudi ordusuyla ortak şirket

ASELSAN, Suudi Arabistan Kraliyet Ordusu'nun Radar, Elektronik Harp ve Elektro-Optik Sistemleri ihtiyacının karşılanması için Suudi firması ile ortak yatırım şirketi (joint-venture) kurulmasına ilişkin ön anlaşma imzaladı. l Uruguay'ın ihtiyaç duyduğu 'Sınır-Sahil Güvenlik Sistemleri ve Uydu Haberleşme Entegrasyonu' kapsamında Türkiye'yle işbirliği niyet mektubu imzalandı.

Kirpi'yle Afrika kapısı

- BMC ile Tunus Savunma Bakanlığı arasında 2013 yılı sonunda imzalanan Kirpi aracı satışı sözleşmesi sonrası ilave araç alımı gündeme geldi. l İlave araçlar için de sözleşme imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber