Zeybekci'den faiz indirimi çağrısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, göreve gelmesinden sonra verdiği ilk röportajda Merkez Bankası'dan faiz indirimlerinin devam etmesini beklediklerini söyledi.

Haber Giriş : 08 Haziran 2016 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekci'den faiz indirimi çağrısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci göreve gelmesinin ardından Reuters ile gerçekleştirdiği ilk söyleşisini gerçekleştirdi.

Zeybekci, "TCMB'den faizle ilgili beklentim indirimlerin aynı şekilde devam etmesi; 50'şer baz puan iyi bir oran. Bundan sonra da reel sektörün istediği faiz oranlarına doğru kararlı bir duruş olacaktır. Türkiye FED'den çok ECB'den etkileniyor; dolayısıyla faizle ilgili endişe yaşanmasına yer yok" dedi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELİR

Ekonomi Bakanı, "TL'nin, dolar endeksini oluşturan para birimlerinin üzerinde yaşadığı kayıp benim için köpüktür; şu anda yüzde 10'dan biraz daha az olsa da köpük var. Büyüme birinci çeyrekte bazı anketlerdeki yüzde 4-4.5 beklentinin oldukça üzerinde gelir; geçen yıl son çeyreğe benzer yönde büyüme bekliyorum. Bu yıl büyüme piyasa beklentisinin üzerinde olur; yüzde 4.5 hedefinde revizyona gerek yok, ulaşılamaz değil; birinci çeyrek verisi ile birlikte 2016 için farklı şeyler konuşulmaya başlanacak" diye devam etti.

ENFLASYON TAHMİNİ

Zeybekci, "Enflasyonda yılsonu yüzde 7.5 tahmini gerçekleştirilebilir; enflasyon sepetini de gözden geçirmemiz gerekir. İhracatta H1'de 6 milyar dolarlık kayıp yaşadık; 2016'yı 155.5 milyar dolarlık hedefin altında ve 150 milyar dolar civarında ihracatla tamamlarız. Cari açığı tetikleyen lüks, ithalata dayalı tüketimi alacağımız önlemlerle kontrol altında tutacağız;yerli üretime dayalı kemer sıkmayı gözden geçirmemiz lazım; biraz gevşetilebilmeli" dedi.

TÜM TALEPLERİ KARŞILAYACAĞIZ

Ekonomi Bakanı, "Stratejik yatırımlar için firmaların arazi, liman, yol, 20 yıllık elektrik fiyatı, tüm vergilere 10-20 yıllık tatil gibi ne talepleri varsa karşılayacağız. Türkiye'nin bazı alanlarda kendi devini yaratmak için, tamamıyla yerli üretim olmak kaydıyla sektöre başkalarının girişiyle ilgili koruma da dahil ne gerekiyorsa yapacağız. Dünya kendi devlerini yaratmak için böyle yapmış, biz de demir-çelik, diğer cevherler, petro-kimya, elektrikli elektronik cihazlar rüzgar santrali gibi alanlarda böyle yapacağız. İran'ı potansiyeli en yüksek pazarlarımızdan biri olarak görüyoruz; ticaretin yanı sıra ortak yaptırımlar ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapılabilir. Gümrük Birliği revizyonunda 2016 Q4'te teknik görüşmeler başlayacak ilk görüşmemiz yakında olacak; 2017'de bu konu tamamlanabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber