Makalem Ahlaksızca Çalınmıştır

Dün yayımladığımız haberde "Bu Makaleler Aynı Ama İsimler Farklı" farklı başlığını kullanmıştık. Sözkonusu bu yazıda Bor'a ilişkin bir makalenin farklı isimlerle farklı yayın organlarında yayımlanmış olduğunu delilleriyle göstermiştik... Makale ilişkin olarak dün sitemize bir açıklama gelmiştir. Sitemize açıklamayı ileten Prof. Dr. Gönül Bilgehan Aydın, Doç. Dr. Mehmet Aydın ve Yard. Doç. Dr. Saime Seferoğlu makalenin kendilerine ait olduğunu ve makaleyi kendisine aitmiş gibi yayımlayan Ümit Harite hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağını iletmiştir. Açıklamayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 09:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bu Makaleler Aynı Ama İsimler Farklı 04/12/2006

Sayın ilgili,

"Of Boron Concentratıon Of Some Irrıgatıon Waters Used In Aydın Regıon For Plant Nutrıent And Soıl Pollutıon" makalem ile ilgili yazınızı bugün üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. İlgili makalenin projesi (Proje no TOGTAG-1767) 1997-1998 yılları arasında TÜBİTAK'tan destek alarak 1999 yılında tamamlanmıştır. 13-17 Haziran 2000 tarihlerinde Konya'da yapılan Toprak İlmi derneğinin İnternational Symposium on Desertification konulu bilimsel toplantısında bildiri olarak sunulmuş ve Proceeding kitabının 109-114 sayfalarında 2000 yılında basılmıştır.

"Boron Toxicity in Plants Grown Under Water Irrigation" başlıklı makaleyi yayımlayan Ümit Harite Eylül 2005-Ekim 2005 tarihleri arasında Erasmus programından yararlanarak Sovakya'nın Nitra şehrinde bulunan Slovakya Tarım (Agricultural) üniversitesine gitmiştir ve kendisi orada Bor konusunda bir seminer vereceğini ve seminer çalışmamızdan bazı bilgileri çalışmayı yapan kişiler olarak ismimizi literatür bölümünde yazılı olarak ve ayrıca sunum sırasında sözlü olarak beyan edeceğini bildirmiştir.

Ancak üzüntüyle görüyorumki bu bir seminer sunumu değil makale haline getirilmiş ve ne yazılı ve nede sözlü beyanı olmadan yüksek lisans danışmanın da haberi ve izni olmaksızın ismini koyarak 2005 yılında yayın yapmıştır.

İfadelerimden anlaşılacağı üzere ilgili yayının projesi 1999 yılında, yayını da 2000 yılında tarafımca yapılmıştır.

Ümit Harite tarafından yazılan makaledeki bilgilerin ahlaksızca çalındığı açıkça bellidir. Kendisi ile ilgili yasal işlem hem üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsünden ve hatta şahsım tarafından derhal başlatılacaktır.

Yazmış olduğum bilgiler ve kendi incelemeleriniz dahilinde yazınızın bir an önce düzeltilmesini rica ederim.

Prof. Dr. Gönül Bilgehan Aydın
Doç. Dr. Mehmet Aydın
Yard. Doç. Dr. Saime Seferoğlu
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü/ Aydın

 


SAYIN MEHMET AYDIN'IN AÇIKLAMASI

Sitenizde bugün çıkan "makaleler aynı ama isimler farklı" başlıklı yazı ile ilgi bir cevap gönderdim. Ancak iletinin size ulaştığından emin olamadığım için bu mail!i tekrar kendi adresim üzerinden gönderiyorum.

Sitenizde 4/12/2004 tarihli "Bu Makaleler Aynı Ama İsimler Farklı" başlıklı yazınızı üzülerek okudum. Ben haberde ismi geçen şahıslardan Mehmet AYDIN. Adımın geçtiği makaleyi ilk kez sizin sayfanızda gördüm. Daha öncesinden böyle bir makalenin hazırlığı ile hiçbir şekilde ilişkim olmamıştır. Olay tamamıyla danışmanlığını yaptığım Ümit HERİTE tarafından yapılan bir bilimsel hırsızlıktır.

Olayın gelişimi şu şekildedir: Ümit HERİTE 2004-2005 öğrenim döneminde lilans derslerini tamamlamış ve Haziran 2005 tarihinde de "Bor Toksitesi" başlıklı seminer vermiştir. Başarılı bulunarak tez yürütme aşamasına gelmiştir. Daha sonra ise "Pamukta Bor Toksitesi " tez konusu olarak verilmiştir. Konuyla ilgili çalışmalara hemen başlanmış ve ilk veriler elde edilmiştir. Daha sonra 2005 yılı Eylül ayının son haftası içinde "ERASMUS Öğrenci Değişim Programı" çerçevesi içinde Slovakya Tarım Üniversitesi- Nitra'ya gitmiş ve 22 Mayıs 2007 tarihinde dönmüştür. Tahminen Ekim-Kasım 2005 tarihlerinde bölümünde (ADÜ Ziraat Fakültesi) bor ile ilgili o güne kadar yapılan çalışmalardan oluşan derleme bilgileri orada (Slovakya'da) bir seminerde sunacağım diye bölüm hocalarından (Gönül AYDIN, Saime SEFEROĞLU) yaptıkları çalışmaları istemiştir (Bu koyla ilgili yazışmalar internet ortamı üzerinde mevcuttur). Ancak burada yapılan bir dizi çalışma olmasına rağmen sadece bir tanesini alarak benimle birlikte yapmış gibi göstermiştir. Benim bu yayında ifade edilen bilgilerin üretilmesinde, değerlendirilmesinde ve yazılmasında hiçbir surette ne katkım ve ne de bilgim vardır. İsmimin neden kullanılmış olduğunu da anlamış değilim.

Böyle bir olaydan çok şiddetli derecede rahatsız oldum. Ümit HERİTE hakkında üniversitemizin ilgili kanallarına gerekli müracatlarda bulundum. Ayrıca eseri yayınlayan dergiye'de durumu bildirerek mümkünse makalenin geri çekilmesini istediğimi bildirdim.

Yaklaşık 26 yıldan beri kendi alanımda araştırma faaliyetleri yapıyorum. Yaptığım çalışmaların yayına gönderilme oranı %30?u geçmez. Bunu her platformda ispat edebilirim. Ayrıca durum tespiti şeklindeki bir çalışmanın benim konumumda olan birine önemli sayılabilecek bir katkısı da yoktur. Başkalarının yaptığı çalışmayı kendiminmiş gibi göstermeyeceğim beni tanıyanlarca gayet iyi bilinir.

Konunun açıklığa kavuşması için gerekli tüm soruşturmaları açtığımı bilgilerinize sunarım.

Doç. Dr. Mehmet AYDIN
4/12/2006

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber