Eski Akçaabat savcıları ?Görevi ihmal'den yargılanacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRABZON'un Akçaabat İlçesi Cumhuriyet Savcısı Ahmet Murat Derme ve şu anda Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde hakim olarak görev yapan Ömer Yüksel hakkında, 2004- 2005 yılları arasında çok sayıdaki soruşturma dosyasını uzun süre bekleterek hiçbir işlem yapmadıkları gerekçesiyle, ?Görevi ihmal' suçundan dava açıldı.

Akçaabat İlçe Adliyesi'nde yaklaşık 7 ay önce bazı vatandaşların şikayetleri üzerine inceleme başlatan Adalet Bakanlığı müfettişleri, 2004 - 2005 yılları arasında çok sayıda dosyanın hiçbir işlem yapılmadan bekletildiğini belirledi. Toplam 553 dosyayı işlemsiz uzun süre elde tutmakla suçlanan Cumhuriyet Savcıları Ahmet Murat Derme ve Ömer Yüksel'in savunmaları alındı. Savunmalarında her iki savcı da, ilçe nüfusunun çevredeki ilçelerden daha çok olması ve savcı ve personel sayısının da yetersiz oluşu nedeniyle işlemlerin geciktiğiri, kesinlikle keyfi bir durumun sözkonusu olmadığını belirtti.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLDİ

Müfettişlerin hazırladığı 25 Mayıs 2006 tarihli rapor Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne sunuldu. Bakanlık 13 Temmuz 2006 tarihinde iki savcı hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, bakanlıktan gelen evrakı yasa gereği en yakın şehir olan Rize Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi ve savcılık Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nden iki savcı hakkında soruşturma izni istedi. Yaklaşık 2 ay önce dosyayı değerlendiren Rize Ağır Ceza Mahkemesi, iki savcının ?görevi ihmal' suçundan yargılanmaları için soruşturma açılmasına karar vererek dosyayı, yargılamakla yetkili olan Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi de iki savcı için dava açtı. İki hukukçunun 6 aydan 2 yıla kadar hapislerinin istendiği davanın görüşülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber