Başkent Üniversitesi'ne Kızılcahamam şoku...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 10:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

TBMM'de Milliyet'in orman talanına ilişkin sorularını yanıtlayan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde Kızılcahamam ormanında Başkent Üniversitesi'ne tahsis edilen yerlerin izinlerinin iptal edildiğini açıkladı.

İptal yazısını dün Başkent Üniversitesi'ne gönderdiğini kaydeden Pepe, "Bizim iznimizdeki irtifak hakkıyla alakalı sınırlarını aştıklarını uyarmıştık. Dinlemediler ve sınırlara uymadıkları için de yasal hakkımızı kullandık" dedi. Pepe, şunları kaydetti:

144 bin metrekare

"Başkent Üniversitesi bizden önceki dönemde, 1990'lı yıllarda izinlerini almış. Kızılcahamam'da 144 bin metrekarelik alan, Başkent Üniversitesi'ne 'turizm eğitimi' yapılacak diye bedelsiz olarak tahsis edilmiş. Bedelsiz tahsisten sonra birtakım yeni ünitelerle alanı genişlettiği tespit edildi. Yaptıkları ilave binaları yıkmaları ve daha önceki sınırların içine çekilmesi için ikaz ettik. Kanunda bu ve benzer yerlerle alakalı nasıl bir prosedür izleyeceğimiz açık. Biz de o prosedürü uyguladık."

'Üniversite çekilsin'

Pepe, "Tesisler tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda mı kalacak?" sorusuna da "Bundan sonra orada faaliyet yapamayacaklar. İzin iptalinin anlamı bu. Başkent Üniversitesi'nin bu tesisi bırakıp çekilmesi lazım. Başkent Üniversitesi çekilir, ondan sonra turizm tesisi olarak Turizm Bakanlığı tekrar ihaleye çıkar. Sonra uygun şartlarla kim alırsa alsın" yanıtını verdi.

Pepe, Koç Üniversitesi'nin İstanbul'da orman arazileri üzerine yaptığı tesisler konusunda henüz bir sona gelinmediğini de kaydetti.

1997'de satın alınmıştı

Başkent Üniversitesi, 1997'de Orman Genel Müdürlüğü'ne ait misafirhaneyi satın alıp yeni bir yapı haline getirmişti. Soğuksu milli park alanı içindeki dört yıldızlı otelin işletmeciliğini Başkent Üniversitesi yürütüyor.

Haberal: AKP orada kuruldu, Pepe iyi tanır

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal da Kızılcahamam'da ormanın katledilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Ormana orman ilave ettim. Biz sadece küçük bungalov, küçük yapılar yaptık. Şu anda Orman Bakanlığı ile mahkemelik durumdayız. Mahkeme bitmeden bakanın girişimde bulunması ne kadar doğrudur. Mahkeme durumuna göre ben yasaların dışında bir şey yapmışsam anında gereğini yaparım."

Pepe'nin Patalya'yı çok iyi tanıdığını öne süren Haberal, "Yıllar yılı tesiste kalan kişidir. AKP orada kuruldu. FP döneminde gidip yüzdüler. Bakanın yaptığı talihsiz bir açıklama" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber