Okul servisleri, trafik kurallarını ilk gün uyguluyor, sonra unutuyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her gün 300 bin öğrenciyi taşıyan okul servisleri ile ilgili yapılan bir araştırma, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Fahri trafik müfettişlerinin öğrenci servisleriyle ilgili denetimleri, servis araçlarının trafik kurallarına uymadığını gösteriyor.

Gizli denetimlerde, eğitim döneminin başladığı ilk günlerde servislerin bütün kurallara uyduğu; ancak ilerleyen dönemlerde bunlardan vazgeçtiği belirlendi. Raporda, her 10 servis aracından 8'inin trafik kurallarını yok saydığı ileri sürüldü. Araçların çoğunda emniyet kemeri yok ya da kullanılmıyor. Ek taşıma yapan öğrenci servisleri, zamanla birbiriyle yarışıyor ve aşırı hız yapıyor. Bu durum ise öğrencilerin hayatı için büyük risk oluşturuyor. Öğrenci servisleri, özellikle karıştığı kazalarla adından söz ettiriyor. Son 2 ayda, servis araçlarının karıştığı kazalarda 3 öğrenci hayatını kaybederken, 50'si de yaralandı. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Odası'nın rakamlarına göre Türkiye'de ortalama 70 bin öğrenci servisi bulunuyor ve bunlar toplam 300 bin öğrenci taşıyor.

Müfettişler, servis araçlarının hız limitlerini aştığına ve emniyet kemeri takmadıklarına da işaret ediyor. Buna göre bu araçların yüzde 80'i özellikle akşam saatlerinde ana caddelerde 50 ve ara sokaklarda 30 kilometreden fazla hız yapıyor. Yine her 10 araçtan 8'inde emniyet kemeri bulunmuyor veya kullandırılmıyor. Taşıtlar, yönetmelik gereği bulunması gereken 'DUR' işaret levhasını, öğrencilerin binme ve inmeleri sırasında çoğunlukla yakmıyor. Ani duruşlarla kazalara davetiye çıkarılıyor. Müfettişlerin gözlemlediği en ciddi hatalardan biri de kırmızı ışık ihlali. Buna göre her 10 servis aracından 6'sı kırmızı ışıkta durmuyor. Her 10 okul servisinden 8'i şerit izleme ve değiştirme kurallarını önemli ölçüde ihlal ediyor. Sağa ve sola dönüşlerde araçların yüzde 70'i kuralları tanımazken, yüzde 40'ı trafik işaret ve levhalarına uymuyor. Bunun yanı sıra servis araçlarının önemli bir kısmı rehber personel bulundurmuyor.

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği yetkilileri Türkiye'de görev yapan yaklaşık 12 bin gönüllü müfettişin, kazaların önüne geçmek için servis araçlarını sürekli gözlemleyeceklerini ve olumsuzluklarla ilgili ceza tespit tutanağı düzenleyeceklerini vurguladı. Servisçiler ise bu tespitleri abartılı bulurken, korsan servisleri suçluyor. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Vekili Mehmet Kılınç, müfettişlerin tespitlerini oturdukları yerden yazdıklarını savunuyor. Ankara'da öğrenci servislerinin adının son 3 yılda iki kazaya karıştığını ve 3 öğrencinin öldüğünü söyleyen Kılınç, bu kazaların da korsan araçlar tarafından yapıldığını öne sürdü. "Bizim denetimlerimizde de elbette şoförler hata yapıyor; ancak normal şoförlerin yaptığı hatalarla aynı seviyede. Bu kadar abartılı olacağını düşünmüyorum." diyen Kılınç, korsan şoförlerin ortadan kaldırılmasıyla öğrenci servislerinin çok daha iyi taşımacılık yapacağını ifade etti.

Zihinlere kazınan öğrenci servisi kazaları

19.09.2006- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde öğrencileri taşıyan minibüs devrildi. Kazada sürücü öldü, 20 öğrenci yaralandı.

18.10.2006- Erzurum'un Tekman ilçesinde öğrenci servisi devrildi. Kazada 1 öğrenci öldü, 13 öğrenci ve araç sürücüsü yaralandı.

01.11.2006- Konya'nın Seydişehir ilçesinde öğrenci servisinin devrildiği kazada 15 öğrenci yaralandı.

16.11.2006- Bartın'da, servis aracından düşen 13 yaşındaki Damla Pehlivan öldü. Oturacak yer olmadığı için ayakta kalan Pehlivan, bir öğrencinin düğmeye basarak kapıyı açması sonucu araçtan düşerek hayatını kaybetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber