Mega projelere dünya övgüsü

Dünya Bankası, geçen yıl 44,7 milyar dolarlık rekor tutara sahip 7 mega proje ile ilgili finansman anlaşmalarını tamamlayan Türkiye'nin çıtayı yükselttiğini belirtti. Banka, "35,6 milyar dolarlık üçüncü havalimanı ve 6,4 milyar dolarlık Gebze-İzmir Otoyolu ile Türkiye geçen yıl küresel yatırımın %40'ını absorbe etti" açıklamasıyla mega ulaştırma projelerinin mali gücünü de övmüş oldu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mega projelere dünya övgüsü

Ulaştırma alanında gerçekleştirilen mega projeler ve bunların finansman temininde yakalanan başarıyla gelişmiş ülkelerin dahi dikkatini çeken Türkiye'ye bir övgü de Dünya Bankası'ndan geldi. Dünya Bankası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ulaştırma sektöründeki 35,6 milyar dolarlık İstanbul üçüncü havalimanı ve 6,4 milyar dolarlık Gebze-İzmir Otoyolu ile geçen yıl küresel yatırımın yüzde 40'ını tek başına karşıladığını belirtti. Altyapı Projelerine Özel Sektör Katılımı'na ilişkin yeni verileri açıklayan Dünya Bankası, 44,7 milyar dolarlık rekor tutara sahip 7 proje ile ilgili finansman sağlama anlaşmalarının ve prosedürlerinin tamamlanmasıyla Türkiye'nin mali anlamda çıta yükselttiğini bildirildi.

2015 yılında en fazla yatırım çeken ilk beş ülkenin sırasıyla Türkiye, Kolombiya, Peru, Filipinler ve Brezilya olduğu belirtilen açıklamada, "Bu beş ülke 74 milyar dolarla gelişen dünyadaki küresel taahhütlerin %66'sını oluşturmuştur" denildi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ATILIMI

Türkiye'de ulaştırma sektöründeki iki mega anlaşmayla küresel yatırımın %40'ının absorbe edildiği vurgusu yapılan açıklamada ayrıca, "Bununla birlikte, küresel yatırım 2015'te bir önceki yılla karşılaştırıldığında büyük ölçüde değişmedi ve 111,6 milyar dolar gerçekleşti. Güneş enerjisi yatırımları, son beş yılın ortalamasını %72 oranında geçerken, yenilenebilir enerji yatırımları özel sektör katılımlı yatırımların üçte ikisini oluşturdu" denildi. Güneş enerjisinde özel sektör altyapı yatırımlarının 9,4 milyar dolara yükselmesiyle, yenilenebilir enerji yatırımlarının geçen yıl öne çıktığına işaret edilirken, yenilenebilir enerjinin küresel yatırımların %63'ünü oluşturduğu kaydedildi.

TAAHHÜT LİDERİ ULAŞTIRMA

Küresel ölçekte ulaştırma sektörünün 69,9 milyar dolarla en fazla taahhüdü aldığı, bunu %34 ile enerji ve %4 ile su sektörünün takip ettiği belirtilen Dünya Bankası açıklamasına göre, geçen yıl 300 proje arasında enerji sektörü 205 ile en fazla projeye sahip olurken bunu 55 proje ile ulaştırma, 40 proje ile de su ve kanalizasyon sektörleri izledi.

Yükselen ülke yatırımlarında %92 artış var

Dünya Bankası'nın verilerini değerlendiren Dünya Bankası Kamu-Özel Sektör Ortaklıkları Uygulama Grubu Yöneticisi Clive Harris, diğer yükselen ekonomilerdeki yatırımların hızlı bir artışla 99,9 milyar dolara çıktığını kaydetti. Bunun yıllık bazda %92'lik artış anlamına geldiğini belirten Harris, şöyle devam etti: "Bu ülkelerin 11'i 2015'te en az 1 milyar dolarlık taahhütte bulundu. Bu, önceki yılların oldukça üzerindedir. El Salvador, Gürcistan, Litvanya, Karadağ, Uganda ve Zambiya gibi bazı ülkeler iki yıl veya daha uzun aradan sonra tekrar yükselişe geçti."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber