Memurlar, bankalarla maaş pazarlığında yetki istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankaların, 'kamu kurumlarının maaşlarını ödeme' rekabeti çerçevesinde verdikleri promosyonlar yüklü tutarlara ulaşınca, memurlar da bu pastadan pay almak için harekete geçti.

Daha önceleri kuruma makam arabası alınması veya bina tadilatı gibi işler için kullanılan 'hediyeler' son dönemde, personele dizüstü bilgisayar verilmesinden maaşlara ek para yatırılmasına kadar genişledi. Konuyu son toplu görüşme masasında gündeme getiren sendikalar ile hükümet, şimdi bu konuda ortak bir yol bulmak için bir araya geliyor. Çok sayıda personeli bulunan kurumların maaş ödemelerini yapan bankalar, bu sayede önemli tutarda nakit sahibi oluyor. Ayrıca vadesiz mevduat niteliğinde olan personel maaşları, yatırıldığı gün tamamı çekilmediği için günlük kaynak olarak da kullanılıyor. Maaşı ödenen personel, bankanın doğal müşterisi haline geliyor. Dolayısıyla bankalar arasında bu maaş ödemelerini kapmak için ciddi bir yarış yaşanıyor. Bu konuda İş Bankası'nın, milletvekillerine laptop hediye etmesi, yaşanan rekabeti ortaya çıkarmıştı. Ardından Adalet Bakanlığı, kamu haznedarlığı görevi olan Vakıfbank'tan hesaplarını savcılık talimatlarıyla Akbank'a aktarmış, bunda bankanın verdiği makam aracı ve lojmanların etkili olduğu belirtilmişti.

Bu konunun bankanın eski Genel Müdürü Ahmet Kacar'ın görevden alınmasında etkili olduğu da ileri sürülmüştü. En dikkat çekici adımı ise Garanti Bankası atmıştı. Her hesaba 330 YTL'lik bonus hediye ederek Maliye'nin maaş ödemelerini almış, ancak İstanbul'daki personelin maaşlarına bonus yansımayınca ortalık karışmıştı. Sendikalar, her yıl 15-30 Ağustos tarihleri arasında 1,5 milyonu aşkın memuru temsilen hükümetle toplu görüşme masasına oturuyor. Toplu görüşme masasında sosyal haklar konusundaki isteklere olumlu yaklaşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, imzalanan mutabakat zaptının hayata geçirilmesi için görüşmelere başlanması talimatını verdi. Hükümeti temsilen Kamu İşveren Kurulu ile çalışanları temsilen Memur-Sen, sosyal ve özlük haklarındaki iyileştirmeleri görüşmek üzere yeniden masaya oturuyor. Diğer temsilcilerden KESK toplu görüşme masasından kalktığı, Kamu-Sen de mutabakat zaptına imza atmadığı için görüşmelerde masada temsil edilmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber