Dikkat, Maliye'de birileri mükellefi gözetliyor!

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Aralık 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SABAH, devletin mali hafızasına girdi. Maliye Bakanı Unakıtan'ın, "Her işlemi izleyebiliyoruz, bilgiler anında veri ambarına ulaşıyor. Çapraz kontrole tabi tutuluyor" dediği merkeze girdi.

Kayıtdışı ekonomi daraltmayı hedefleyen Maliye Bakanlığı, kazancını vergiden gizleyenlere karşı teknolojik mücadele başlattı. SABAH, Maliye Bakanı Unakıtan'ın, "Her işlemi izleyebiliyoruz, bilgiler anında veri ambarına ulaşıyor. Çapraz kontrole tabi tutuluyor" dediği merkeze girdi. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu ve ekibinin tanıttığı "Veri Ambarı" yüksek güvenlikli, teknolojik üs gibi. Bankalar, sigorta şirketleri, katılım bankaları, leasing, faktoring şirketleri, gümrükler mükelleflere ilişkin bilgileri anında Ankara'ya aktarıyor. Noterler, Ticaret Sicil Gazetesi ve muhtarlar da yakında maliyeye bağlanıyor. Gümrük çıkış beyannamelerinin inceleyebilen Maliye, yakında gümrük giriş beyannameleri de kayda girecek. Tapu bilgileri ise özel formlarla sisteme işleniyor.

KORSANA ÖNLEM

Gelir İdaresi'nin bilgi işlem operasyonları ile mali hareketlerin izlendiği merkezi, ülkenin dört bir yanından gelen bilgileri anında kayda alıyor. Binaya giriş, özel kartlarla sağlanıyor. Belli katlara ancak yetkililer girebiliyor. Binaya adımını atan video kamera ile görüntüleniyor. Kayıtlı mükellefler için "kümesteki kaz" tabiri kullanılırken "elektronik kümeste" kayıtlı mükelleflerin yanı sıra kayıtdışı çalışma tekniklerini kullanan yaban kazları da belirlenebiliyor. 3 trilyon karakter (3 terabayt) bilgi depolama kapasiteli merkezde, her türlü bilgi yedekleniyor. İçeriden ve dışarıdan güvenlik zırhı sürekli test ediliyor.

TELEFON HİZMETİ

Son 2 yılda 43 milyon elektronik beyanname alan Gelir İdaresi, aynı zamanda 444 0 435 no'lu telefondan mükelleflere tıpkı telefon bankacılığı benzeri telefon vergiciliği hizmeti veriyor. Özel şifre ile beyanname gönderebilen mükelleflerin beyanname doldururken karşılaştığı her türlü sorun hemen çözülüyor. Mükellefin ekranındaki verileri bilgisayarında izleyen memurlar, adım adım her işlemi yaptırabiliyor. Özellikle beyan dönemi günde 7 bin kadar telefona yanıt veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber