İstanbul tahkimin merkezi olacak

İstanbul'u finans merkezlerinden biri yapmak için başlatılan çalışmalara ISTAC da katkı sağlayacak. Uzmanlar, İstanbul'un Londra'yı geçeceğini söylüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Temmuz 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul tahkimin merkezi olacak

Şirketler arasındaki hukuki sorunları mahkemelere göre hızlı çözmek için oluşturulan tahkim hizmetinde İstanbul'un yıldızı parlıyor. Bu alanda faaliyete başlayan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) de, Türkiye'nin elini güçlendirecek. ISTAC Milletlerarası Divan Üyesi Prof. Dr. Bernard Hanotiau, kurumun mevcut tahkim mahkemelerinin güçlü yönlerini örnek alarak gelişmiş bir yasal altyapı ile kurulduğunu, bunun kısa sürede uluslararası nitelik kazanmada önemli bir avantaj sağlayacağını söyledi. Geçen şubat ayında faaliyete başlayan ISTAC'ın yönetiminde yer alan uluslararası divan üyelerinin kurumun bağımsızlığı konusunda şirketlere güven vereceğini kaydeden Hanotiau, "İstanbul hedeflediği gibi kısa sürede uluslararası bir tahkim merkezi olmayı başarabilir. Çünkü Londra dahil bölgedeki diğer tahkim merkezlerinden daha hızlı ve daha ucuz. Bugün şirketlerin aradığı bu iki önemli avantaja birden sahip olan İstanbul, bölgesinde rakipsiz" dedi.

LONDRA'NIN YERİNE

Dubai ve Singapur'daki tahkim mahkemelerinde de üye olduğunu hatırlatan Hanotiau, "Rusya ve Dubai uluslararası şirketlerin ihtiyacını karşılayamıyor. Bu açıdan İstanbul'u Singapur ile kıyaslamak mümkün. Singapur ilk başladığında hiç dava alamazken, 10 yılda Londra'yı yakaladı. Potansiyele bakılırsa Afrika, Orta Asya ve Ortadoğulu şirketler Londra yerine İstanbul'u tercih edebilirler. Çünkü fiyatlar Londra'nın 3'te birine denk geliyor. Ayrıca İstanbul'da 3 gün içinde sonuç alınabilir. Oldukça yoğun bir gündemi olan Londra'da bir karar aldırmak haftalarca sürüyor" dedi.

ISTAC'TA BÜROKRASİ HİÇ YOK

ISTAC Milletlerarası Divan Üyesi Hamid Gharavi de, birçok tahkim mahkemesindeki yoğun bürokrasiye işaret ederek şunları söyledi: "İstanbul, bürokrasi konusunda avantajlı. Ayrıca Türkiye ithalat ve ihracatı çok olan bir ülke. Bu tahkim mahkemeleri için iş demek. AB ve İngiltere arasındaki gelişmeler de, Türkiye'ye yarayacak. Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi, Suriye ve İran dosyalarını almama kararı verdi. AB ile ilişkili olan İran ve Suriye dosyaları Londra yerine İstanbul'a kayacak."

YABANCI YATIRIMCI DAHA RAHAT GELECEK

ISTAC Başkanı Prof. Ziya Akıncı da, tahkim garantisini gören yabancıların yatırıma daha rahat geldiklerini söyledi. Akıncı, ISTAC'ın yatırım aşamasında sıkıntı yaşayan tarafların haklarını korumada güven verdiğini vurguladı. Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldiklerini söyleyen Akıncı, "Başbakanımız tam destek vereceğini ifade etti. Devletin ihalelerinde ISTAC'ın belirlenmesi yönünde bir de talimat verdi" dedi.

İBRAHİM ACAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber