İranlı bankalar Türkiye'ye akın ediyor

İran merkezli Saman Bank'ın Türkiye'de şubeleşmeyi planladığını belirten BDDK Başkanı Akben, Bank Tejarat ve Bank Pasargad ile ilgili de görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Temmuz 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İranlı bankalar Türkiye'ye akın ediyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankacılık alanında Türkiye'ye ilgisi olan İranlı bankalarla ilgili bilgi verdi. İran merkezli Saman Bank'ın geçen eylülde BDDK'ya yazı yazdığını aktaran Akben, yazıda Türkiye'de şube açmayı planlandığını belirttiğini ve BDDK'dan gerekli bilgi ve belge konusunda bilgi talep ettiğini söyledi. Akben, Bank Tejarat'ın da daha önce 2010'da Türkiye'de şube kurmak için talepte bulunduğunu, kendilerinin de bankadan başvurusuna ilişkin eksik bilgi ve belgeleri tamamlamasının talep edildiğini anlattı.

Talepleri devam ediyor

Akben, Bank Pasargad'ın ise daha önce Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermayeli bir mevduat bankası kuruluşu konusunda izin talebinde bulunduğunu anımsattı. Akben, Eylül 2015'te banka yetkililerinin talebi üzerine Ankara'da toplantı yaptıklarını belirtti. Akben, "Toplantıda, ülkemizde banka kurma taleplerinin devam ettiği, ilk başta düşük sermayeyle kurulup sonra sermaye artırmanın mümkün olup olmadığı gibi hususlarda bilgi talep edilmiş ve konuya ilişkin değerlendirmelerimiz kendilerine iletilmiştir" dedi.

Katılıma yeni standartlar

BDDK Başkanı Akben, öte yandan yaptığı açıklamada, oluşturulacak bir komiteyle İslami Finansal Hizmetler Kurulu (Islamic Financial Services Board - IFSB) standartlarının katılım bankacılığına muhtemel etkileri üzerine çalışma yapılacağını bildirdi. BDDK Başkanı Akben, dünya genelinde faizsiz finans alanında standart geliştiren ve aynı alanda çalışan birbirinden farklı organizasyonlar bulunduğunu anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber