'Otel havuzlarında bakım ve etkili denetim yapılmalı'

Otel havuzlarında yaşanan kayıplar akıllara 'Havuzlar ne kadar güvenli?' sorusunu getirdi. Havuz sistemleri inşası gerçekleştiren uzmanlar 'Sık bakım ve etkili denetim yapılmalı' diyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Temmuz 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Otel havuzlarında bakım ve etkili denetim yapılmalı'

Arif Balkan

Antalya Kemer'de ailesiyle tatilini geçirdiği otelde havuz vakumunun ayağını kapmasıyla hayatını kaybeden 12 yaşındaki Minel Karadiş'in ölümü, havuz sistemlerinin güvenlik açıklarını gözler önüne serdi.

Geçtiğimiz yıl da tatillerini geçirmek için Muğla'ya gelen Kolombiya'nın en ünlü kadın spor spikeri ile İsrailli bir işadamının 11 yaşındaki kızları Sofia, kaydıraktan kaydıktan sonra saçlarının kaydırak havuzundaki havalandırma motoruna dolanması sonucu yaşamını yitirmişti. Havuz sistemleri üreticileri ise havuzlardaki vakumların kişilerin saçını, ayağını, mayosunu sıkıştırma ihtimaline karşı bazı temel güvenlik tedbirleriyle ölümlerin önüne geçilebileceğini söyledi.

'Kapak unutuluyor'

Bir havuz sistemleri şirketi sahibi Ahmet Keskin, havuzlarda bulunan vakum borularının genellikle küçük çaplı olduğunu belirterek "Kişilerin mayoları ya da saçları ile uzuvlarının sıkışma ihtimaline karşı havuz inşaatını gerçekleştiren şirketlerin dikkatli olması gerekiyor. Vakum kapakları, genellikle havuz temizliği ve su devir daimi yapıldıktan sonra takılmadan bırakılıyor. Çoğunlukla unutuluyor. Ancak sonuç acı oluyor. Bunun için düzenli bakım ve etkili denetim yapılmalı" dedi.

'Denetim ARTmalı'

Hemen her yaz havuzlardaki vakum ve fışkiye sistemlerinden kaynaklanan ölüm haberlerine yenileri eklenirken "Havuzlarda denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor" diyen Art Yapı Havuz Sistemleri yetkilisi Sertan Atan ise "Havuzlar inşa edilirken Dekorasyon ve temizlik amaçlı vakumların havuza bakan kısımlarında süzgeç görevi gören kapakların olması gerekiyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber