TBMM'de N.Ç. hesaplaşması

13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. davasında "rıza indirimi" kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin Başkanı Demirdağ ile TBMM Cinsel Suçları Araştırma ve Önleme Komisyonu üyeleri arasında gergin diyaloglar yaşadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Temmuz 2016 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM'de N.Ç. hesaplaşması

Önder Yılmaz

TBMM Cinsel Suçları Araştırma ve Önleme Komisyonu'nda 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.'yi istismar edenlere "rıza indirimi" yapılması kararını onayan Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nin Başkanı Mustafa Demirdağ'ın sözleri tansiyonu yükseltti.

Komisyon cinsel suçlarla ilgili davalara bakan Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Demirdağ'ı dinledi. En zor davaların cinsel suçlara ilişkin olduğunu belirten Demirdağ, N.Ç. davasına da değindi. Demirdağ, kamuoyunda hedef tahtasına oturtulduklarını savunurken, hukukçu kökenli HDP'li Filiz Kerestecioğlu, "sözünüze dikat edin" diye çıkıştı. Demirdağ, "Linç edilmeye alışığız, buyurun" karşılığını verince Kerestecioğlu, "Bu nasıl bir üslup? Burada Oyun aynamıyoruz, çocuklardan söz ediyoruz" dedi. Kerestecioğlu, N.Ç. davasında "rıza belirleme" kıstaslarının neye göre yapıldığını sordu.

CHP afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ise, "N.Ç. davasındaki rıza kıstasını merak ediyorum yani 13 yaşındaki bir kız çocuğunun 26 kişiyle rızasına binaen birlikte olma kıstasını neye göre belirlediniz dosyada? Bunu merak ediyorum. Çünkü, 13 yaşındaki bir çocuğun sağlıklı iradesiyle, hele ki böyle ciddi bir konuda karar veremeyeceğini varsayıyoruz, bu nedenle merak ediyorum. Bu konudaki düşünceniz yani teori ile savunduğunuz şey ile uyguladığınız pratiğin farklılığı konusunda ne diyeceksiniz?" diye sordu. CHP Konya Milletvekili Mustafa Hüsnü Bozkurt da, "Şimdi, seçme için bile yani bir ceza, suç işleme için bile reşit olma karinesi aranırken 18 yaş oluyor da, 23 ayrı erkekle cinsel ilişkiye girmenin 13 yaşında bir çocuk tarafından nasıl rızayla olabildiğini yani bunu gerçekten öğrenmek için sormak istiyorum. Şimdi, burada, bu 13 yaşında çocuğun acaba kemik yaşıyla 18 falan olduğu kabul edilerek mi rızasıyla 23 kişinin tecavüzüne rıza gösterdiği tespit edildi?" dedi.

Rıza olur, geçerli olmaz

Demirdağ, milletvekillerinin, "rıza" eleştirilerine yanıt verirken, "cinsel ilişkide rızanın geçerli olması gerekir. Şimdi rıza olur, rıza geçerli olmaz. Akıl hastasıysa geçerli değildir, 15 yaşından küçükse çocuk rıza olsa bile geçerli değildir. Zaten bu N.Ç davasında, şimdi doktrinde zorla, tehditle, işte iradeyi sakatlayan sair nedenlerle olan cinsel ilişkiler dışındaki kalanları bazı hocalar 'rıza' olarak tanımlıyorlar. Bu, doğal manada da rızadır ancak hukuki manada değildir çünkü geçerli değildir. N.Ç davasında eğer rıza kabul edilmiş olsaydı 'Suçu yoktur' denilmesi gerekirdi" dedi.

CHP'li Bozkurt, "Anlayamadım, 'Doğal olarak rızadır ama hukuken değildir' ne demek" sorusu üzerine Demirdağ, "Mesela 15 yaşında, 14 yaşında çocuğun da bir şeye rızası olur ama hukuk bunu geçerli saymaz. Zor yoksa, tehdit yoksa, iradeyi etkileyen herhangi başka bir şeyde bulunulmamışsa doğal manada, doktrinde bu rıza sayılıyor ama geçerli rıza değil" dedi.

Kerestecioğlu, "Bunu hayatın akışına uygun mu buluyorsunuz siz de? Hakikaten çıldırtıcı bir şey" diye tepki gösterirken Demirdağ, "Efendim, uygun değil, onun için ceza da zaten. Uygun olsa ceza değil diyeceğiz" yanıtıyla yetindi. Kerestecioğlu ise, "ben çıkacağım vallahi" diyerek toplantıyı terketmek istedi. CHP'li Köksal ise "Şimdi, 26 kişiyle beraber olmuş 13 yaşındaki bir çocuğun rızasının varlığını kabul etmek, sizin kendi görüşünüzle çelişiyor. Yani gerçekten bu çocuğun rızası var bile olsa geçerli bir rıza olmayacağı hukuken ortada. Ki, bunu siz de söylediniz ama vermiş olduğunuz ve kendinizin imza atmış olduğunuz kararda rıza varlığını kabul edip sanıklar hakkında verilen ceza azaltılmış. Yani cezaya etki eden nedenlerden indirim..." çıkışını yaptı.

Hadi çıkarın gösterin

Demirdağ ise, "Rıza varlığı kabul edilmemiş efendim orada. Biz, 'Rıza var' demedik metinde. Şimdi yalnız, tehdit, cebir, hile veya işte şiddet kullanılmışsa ceza artırılıyor. Burada o yok demişizdir biz" diye konuştu.

Köksal ise, "Yerel mahkeme 'Rıza varlığı sebebiyle ceza azaltılması' diyor. Siz buna onay veriyorsunuz, onama veriyorsunuz" karşılığını verdi.

Demirdağ da, "Onu da söyledim. İşte doktrinde bunlar yoksa, biz bozduk onu ve sanık lehine bozduk. Bir tek zaman aşımına uğrama açısından sanık lehine uygulamalar var. Kabul etmedik rıza varlığını. Yerel mahkeme kararını birçok açıdan bozduk yani o kadar uzun bir karardı, şimdi, hepsi aklımda değil, aradan zaman da geçti. Ee, zaten o N.Ç. davası üzerinden lince uğradık, onun için ben bunu burada söyledim, yani haksız yere uğradık. Alın kararı inceleyin, buyurun gelin beni ziyaret edin, ha, tek tek onları söyleyelim, konuşalım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber