571 üniversiteliye yurtdışı imkânı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapmak isteyen 571 öğrenciyi daha yurtdışına gönderecek. Şimdiye kadar yılda ortalama 50 öğrenciyi yurtdışında okutan devlet, bu yıldan itibaren rakamı bine yükseltmişti.

Yurtdışında devlet burslusu olarak lisansüstü eğitim yapmak isteyenler, bugünden itibaren internet üzerinden bakanlığa başvurabilecek.

Her yıl bin öğrenciyi lisansüstü eğitim için yurtdışına göndermeyi hedefleyen bakanlık, YÖK'ün açtığı dava sonrasında Danıştay'ın verdiği karar nedeniyle başvuru şartlarında değişiklik yapmıştı. Danıştay'ın mülakatı iptal etmesi üzerine mülakatla birlikte diploma notu ve referans mektubu gibi diğer şartları da kaldıran bakanlık, sadece ÖSYM'nin yaptığı Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES) sonucuna göre yurtdışına gidecek öğrencileri belirleme kararı almıştı. Buna göre 608 öğrenci yurtdışına devlet burslusu olarak gönderilmeye hak kazanmış, bunlardan 429'u belgelerini 1 Aralık'a kadar bakanlığa ulaştırmıştı. Belge göndermeyenlerin burs hakları iptal edilirken, 392 boş kontenjana belge göndermeyen 179 kişinin kontenjanı da ilave edildi. Böylece üniversite mezunlarına 571 kontenjanlık yeni bir 'yurtdışı öğrenim' şansı doğdu. Bakanlık ülkelere göre belirlediği yeni kontenjanları bugün www.meb.gov.tr internet adresinden duyuracak. Yurtdışında lisansüstü eğitim yapmak isteyenler, başvuru kılavuzundaki şartları taşımaları halinde 11 Aralık 2006 ile 5 Ocak 2007 tarihleri arasında müracaat edebilecek. Değerlendirme sadece LES puanına göre yapılacak. 60 ve üzerinde LES puanı olanlar başvurabilecek; tercih ettikleri ülke ve alanlara göre puanı en yüksek olan öğrenciler burs hakkı elde edecek. Başvuru sonuçları ise 16 Ocak 2007 tarihini takip eden hafta içerisinde açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yurtdışına öğrencilerin, 'ülkenin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü, kamu kurum ve kuruluşlarının ise uzman personel ihtiyacının karşılanması amacıyla' gönderileceğini söyledi. 1994-2005 yılları arasında geçen 10 yıllık sürede yurtdışına bin 755 öğrencinin gönderildiğini açıklayan Bakan Çelik, "Son 5 yılda yurtdışına ortalama 50'şer öğrenci gönderilebiliyordu. 2006'dan başlamak üzere yurtdışına lisansüstü öğrenim yapmak amacıyla 5 yıl içinde 5 bin öğrenci gönderme kararı aldık. Avrupa Birliği süreci ile küreselleşmenin ekonomik, siyasi, sosyal ve hukuki kaynakları böyle bir teşebbüsü ülkemiz açısından zaruri kılıyordu. Ülkemizin geleceği için atılan böylesi önemli bir adıma da kimse engel olmaya çalışmasın." dedi. Yükseköğretim Genel Müdürü Hüseyin Çalık ise ilk planda yurtdışına gidecek 429 kişinin 18 Aralık'ta bir günlük bir seminere alınacağını söyledi. Seminerde öğrencilere gidilecek ülkeler hakkında bilgi verileceğini kaydeden Çalık, yabancı dili yeterli olan öğrencilerin önümüzdeki günlerde yurtdışına gönderileceğini belirtti.

Aylık bin 100 dolar burs verilecek

Yurtdışında yapılacak yükseköğrenim için bakanlık, öğrencilere aylık bin 100 dolar burs verecek. Burs, 12 ay değil 13 ay üzerinden yatırılacak. Öğrencilerin ülkelere göre değişen ve 10 bin doların üzerinde olacak üniversite harçları, sağlık sigortaları ve yurtdışına gidiş-geliş uçak bileti ücretleri de bakanlık tarafından karşılanacak. Öğrencilerin, yurtdışında aldıkları eğitim süresinin iki katı süre, devlet kurumlarında zorunlu çalışma yükümlülükleri olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber