'Egemenlik millete aittir'

Dün darbe girişimi sonrası olağanüstü gündemle toplanan TBMM'de konuşan Meclis Başkanı Kahraman, "Herhangi bir zümreye, silahlı güce egemenlik ait değildir, egemenlik millete aittir" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Temmuz 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Egemenlik millete aittir'

BAHAR ATAKAN, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Kalkışma girişimine kalkışanlar en ağır bedelleri ödeyecektir. Ne yazık ki asiler birçok resmi görevlilerinin ve sivillerin yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına sebebiyet vermiş, birçok kamu binasına zarar verilmiştir, gazi Meclis'e bomba atılmış. Bu bir tür terördür. Bu millet tarihinde pek çok kötü badireler atlatmış ve feci nitelikte günler yaşamıştır. Bu günler de geçecektir. Herhangi bir zümreye, silahlı güce egemenlik ait değildir, egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır. Bunu değiştirmeye kimsenin hakkı, haddi ve gücü olmayacaktır" dedi.

Kahraman, dün saat 17.00'de "TBMM Başkanı'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplanan TBMM'nin 114. birleşimini" açtı. Açılışın hemen ardından Kahraman, "Darbe girişiminde vefat eden aziz şehitlerimiz için sizleri saygımızı ifade etmeye davet ediyorum" dedi.

İstiklal Marşı'nı okudu

Genel Kurul salonundaki milletvekilleri, büyükelçiler, davetliler ayağa kalkarak saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Kahraman, "İstiklal Marşımız manifestodur. Milli Şairimiz Akif'in 10 kıtadan ibaret olan şiirinin ilk iki kıtasını okuyoruz. Bütün toplumumuzun, ruhunu, düşüncesini, kanaatini haykıran İstiklal Marşımızın geri kalan kıtalarını da sizlere okumak istiyorum" ifadesini kullandı. Kahraman, kıtaları okurken salondaki tüm milletvekilleri hep bir ağızdan eşlik etti. İstiklal Marşı'nın tüm kıtalarının okurmasının ardından salonda alkış tufanı koptu.

"Çok üzücü, çok acı verici fakat aynı zamanda çok izzetli saatler yaşadık" diyen Kahraman, özetle şunları kaydetti:

"Hepimizi duygulandıran bir tablo ortada. 15 Temmuz demokrasi bayramının bir güzel tablosuyla karşı karşıyayız. Gönlümüz birlik ve beraberliğimizin devamından yanadır. Bu kalkışma girişimine kalkışanlar en ağır bedelleri ödeyecektir. Türkiyemizin dış politikada, uluslararası arenada, tarihine, manevi ve milli değerlerine uygun bir duruş sergileme çabası içinde olması bir takım güçleri rahatsız etmektedir. Ne yazık ki dün akşam bu hedefe dönük darbe girişimiyle karşılaşıldı. Siyasi partilerimiz, STK'lar, kamu kurumlarımız, TSK'nın darbeye fırsat vermeyen aziz çoğunluğu bu darbe girişimine asaletle, cesaretle ve onurla direnmiş ve başarılı olmalarına izin vermemiştir. Ne yazık ki asiler birçok resmi görevlilerinin ve sivillerin yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına sebebiyet vermiş, birçok kamu binasına zarar verilmiştir, gazi Meclis'e bomba atılmış. Silahları devlete ve millete yöneltmişlerdir.

Bu bir tür terördür. Yaşanan üzücü kalkışma başarılı olamamış, hak ve hukuk, milletin kararlılığı, TSK'nın kalkışmacılara karşı duruşu ve tanklara çıkan millet ile karşı gelmiştir. Hak ettikleri cezaları alacaklardır, bu hak ve hukuk içinde yapılacaktır. Emir ve komuta zincirinin dışına çıkmış, devlete isyan etmişlerdir. Gereken yapılacaktır ve en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Şimdi metanetimizi, sükünetimizi, sağduyumuzu koruyarak bu meseleyi kökünden çözmek için çalışma zamanıdır. Bu millet tarihinde pek çok kötü badireler atlatmış ve feci nitelikte günler yaşamıştır. Bu günler de geçecektir. Dün akşam TBMM, burada bir demokrasi nöbetinde bulundu, hiçbir parti farkı gözetmeksizin bir arada olundu.

Herhangi bir zümreye, silahlı güce egemenlik ait değildir, egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır. Bunu değiştirmeye kimsenin hakkı, haddi ve gücü olmayacaktır. Polisimiz büyük bir fedakarlıkla hareket etmiştir. İnanıyorum ki çok kısa bir zamanda toplumumuz normal hayatına dönecektir. Nitekim bugün geçtiğimiz yerlerden görmekteyiz ki hayat normal şartlarda yürümektedir. Gazi Meclisimizi dik duruşuyla milli egemenliğe sahip çıktığı için tebrik ediyorum."

'Bu millet bu vatanı böldürmez'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, darbe girişiminin ardından savaş uçaklarınca bombalanan TBMM Genel Kurulu'nda, üç siyasi parti grubu ile toplandı. Türkiye'de demokrasinin devam edeceğini belirten Kahraman, "İnşallah gayet kısa zaman içinde bu yarayı tedavi edeceğiz ve içeride, dışarıda ellerini ovuşturanların hevesleri kursaklarında kalacaktır. Millet bu vatanı böldürmez" dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise parlamentonun ilk kez bombalandığını ifade ederek, "Hiçbir güç bu Meclis'i kapatmaya güç yetiremeyecektir" diye konuştu.

Bazı milletvekilleriyle geceyi TBMM'deki sığınakta geçiren Kahraman, Meclis'teki hasarı inceledi. Daha sonra milletvekilleriyle Genel Kurulda toplantı yapan Kahraman, bunun resmi bir oturum değil, açık basın toplantısı şeklinde yapıldığını söyledi.

Kahraman, oturum devam ederken kendisini telefonla arayan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'le bir süre görüştü. Kahraman, "İdris Baluken ve Mithat Sancar (HDP Mardin Milletvekili) bey aradılar, 'Biz oraya gelmek istiyoruz ama yolda gelirken herhangi bir provokasyon olmasın, biz sıkıntıyı çağaltmayalım diye gelmiyoruz. Yarın (dün) saat 14.00'teki toplantıya katılacağız' dediler. Katılmaları lazım. Bu millet bu vatanı böldürmez. Ne böldürürüz, ne bölebilirler; ne de sistemi hadi deyip değiştirebilirler. Demokrasi devam edecek; Türkiye, yoluna, ilerlemeye devam edecek" diye konuştu.

NAMIK DURUKAN Ankara

Üniforma ve cüppeleriyle

Darbe girişimine karşı toplanan Genel Kurul'a Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, askeri yargı mensupları, YÖK Başkanvekili Sefa Kapıcıoğlu, bazı üniversitelerin rektörleri, TOBB, Memur-Sen ve TESK başkanları, yabancı misyon şefleri, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve cüppeleriyle çok sayıda yüksek yargı mensubu, diplomatlar ve STK'lardan bir çok isim katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber