Memur sendikaları toplu görüşme öncesi üye toplama yarışına girdi

Haber Giriş : 15 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikalarının başkanları, hükümetle 15 Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine katılma hakkını kazanabilmek amacıyla il il dolaşarak üye toplamaya çalışıyor.

Hükümete karşı yetkili sendika olabilmek için iş kolunda en fazla üyeyi listede bulundurmak gerekiyor. Sendikalar üye sayılarını mayıs sonuna kadar Çalışma Bakanlığı'na bildirecek. Bölge temsilcileriyle toplantılar düzenleyen Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, şimdiye kadar 27 il gezdiğini söyledi. Akyıldız, ?31 Mayıs'a kadar Türkiye'nin büyük bir bölümünü dolaşmış olacağız. Bu yıl 600 bin üye hedefliyoruz.? dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise Kamu-Sen ve KESK'ten yaklaşık 60 bin civarında üyenin istifa ettiğini, bunların üçte birinin de kendi saflarına katıldığını belirtti. Türkiye'de yaklaşık olarak 2 milyon 465 bin kamu çalışanı bulunuyor. Bunlardan 750 bini yaptıkları iş gereği sendika üyesi olamıyor. Geriye kalan bir milyon 700 bin civarındaki memurun da 900 bin kadarı sendikalı. 2004 sonuna kadar da sendikalı kamu çalışanı sayısının 1 milyonu aşması bekleniyor. KESK Başkanı Sami Evren ise doğrudan bir çalışma yürütmüyor. KESK'e bağlı her bir sendika ayrı ayrı hazırlıklarını sürdürüyor. 2003 yılı verilerine göre Türkiye'nin en büyük memur sendikası Türkiye Kamu-Sen. Üye sayısına göre ikinci sırayı KESK, üçüncülüğü de Memur-Sen alıyor. Üye sayısı birkaç bin civarında bulunan BASK ve Hür Kamu-Sen ise henüz ciddi bir varlık gösteremiyor.

Kamudaki 11 iş kolundan 8'inde yetki Türkiye Kamu-Sen'e, 3'ünde de KESK'e üye sendikalara ait. Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonu'na bağlı yetkili sendikalar şunlar: Türk Enerji-Sen, Türk Haber-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Büro-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Diyanet Vakıf-Sen, Türk İmar-Sen. KESK'in yetkili sendikaları da şöyle sıralanıyor: Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, Kültür Sanat-Sen.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber