Türkiye elektronik ortama geçiyor

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'deki yaşayan ve hayatını kaybeden tüm vatandaşların nüfus kayıtlarının bilgisayarla tutulmasını esas alan MERNİS Projesi, hayatı kolaylaştırıyor. E-Devlet Projesinin temelini oluşturan ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen MERNİS Projesi sayesinde bankacılık işlemlerinden sınav işlemlerine, adres bilgilerinden ölüm ve doğum rakamlarına, seçim-oy kullanma işlemlerinden sağlık ve hukuki işlemlere kadar her alanda kolaylıklar sağlayan iş ve işlemlerin de temelini oluşturuyor. Maliyet olarak her yıl milyonlarca dolarlık iş ve işlemin maliyetsiz olarak gerçekleştirilmesini sağlayan proje, iş ve işlemler için harcanan zamanı da sıfıra, dakikalar seviyesine indiriyor.

Kimlik numarası kolaylığı

20 Ocak 2003 tarihinde hizmete giren proje ile 923 nüfus müdürlüğünün merkezle ve birbirleriyle bilgisayar ağı ortamında bağlantısı sağlandı. Bu bağlantı üzerinde elektronik ortamda dakikalarla ifade edilecek sürelerde nüfus hizmetleri verilmeye başlandı. MERNİS'in bir alt kolu olarak yürürlüğe konulan TC Kimlik Numarası ile de her türlü hizmetin tek numara üzerinden yürütülmesi sağlanıyor. TC Kimlik Numarası'nın iş ve işlemlerinde kullanılmasıyla, bürokrasi ve kırtasiyecilik önemli ölçüde azaltıldı. Çıkarılan kanunla, tüm kamu kurumları ve tüzel kişiliklerin 29 Nisan 2008 yılına kadar kimlik numarası dışındaki tüm numaraları terk etmeleri hükme bağlandı. Artık kişiyle ilgili kayıtlarda yer alan çeşitli numaralar teke indirgenecek ve tekrarlar sona erecek. Kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasıyla tanımlanması sayesinde sosyal güvenlik kurumları arasında mükerrer iş ve işlem yapılmasının önüne geçilerek özellikle haksız maaş alımı, sağlık konusundaki suistimaller tespit edilerek ortadan kaldırılıyor. Ayrıca son iki ÖSS Sınavı başvuruları ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı, açık lise, askeri okullar ve öğretmenlik için başvurular internetten kabul edilmiş ve tüm işlemler sadece kimlik numarası ile yapıldı. 2005 yılında ÖSS, OKS ve askeri okullar için yaklaşık 3 milyon müracaat sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kullanılarak yapıldı. Bu sayede işlemler hızlanmış, iş gücü kaybı azalmış, hatalar ortadan kalktı. Ayrıca mahkemelerde yapılan kimlik tespitleri ile dosyaların tamamlanması için istenen doğum, evlenme ve ölüm gibi nüfus olaylarına ait bilgi ve belgeler, sadece TC kimlik numarası ile halledilmeye başlandı.

Ulusal adres veri tabanı

Kurulacak Ulusal Adres Veri Tabanı ile tüm vatandaşların adres bilgileri elektronik ortama alınacak ve kimin nerede yaşadığı, hangi ilde kaç kişinin oturduğu belirlenecek. Adresler sürekli güncellenmek suretiyle nüfus hareketleri de an be an belirlenerek sosyal ve ekonomik yatırımlar ona göre dizayn edilecek. Ayrıca, Türkiye'deki tüm yapılar tek tek belirlenerek Türkiye'nin yapı envanteri çıkarılacak Böylece Türkiye'nin yapı rezervi belirlenmiş olacak.

> Neler yapılabiliyor?

Adrese ilişkin bilgilerin MERNİS veri tabanında tutulması ile birlikte; nüfus sayım ve tespitleri her an ve ilave maliyet gerekmeksizin yapılacak. Tebligatlar zamanında ve hızlı bir şekilde yapılabilecek ve bundan dolayı uğranılan mali kayıp önlenerek vergi gelirleri artacak. Yatırım ve planlamalar mahalle ve köy bazında her an bir alan çalışmasına gerek kalmaksızın gerçek verilere göre yapılabilecek. Okul, sağlık ocağı, hastane, spor tesisleri gibi her türlü kamu yatırımı gerçek veriler ışığında yapılacak. Seçmen kütüklerinin güncellenmesi ve seçmen listelerin oluşturulması her an mümkün hale gelebilecek. Ulusal adres veri tabanının oluşması ile birlikte bina, konut, işyeri sayılarının her zaman elde edilmesi mümkün olacak. Kişilerin adresleri MERNİS Veri Tabanında yer alacağından kamusal denetim mekanizmaları daha etkin çalışacak. Kent bilgi sistemleri dinamik bir yapıya kavuşacak. Acil servis birimlerinin hizmetleri hızlanacak. Kişilerin yer değiştirme nedeniyle oluşan iç göçlerin takip edilmesi kolaylaşacak. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sayım ve tespiti mümkün hale gelecek. Aile ve koruyucu hekimliği uygulamasına katkı sağlanacak. Yurt içindeki yabancıların güncel yerleşim yeri adresleri her an tespit edilebilecek. Dağıtım hizmetleri daha hızlı ve ekonomik yapılacak. Vatandaş-kurum arasındaki işlevsellik artacak. Adrese dayalı teknolojik uygulamalar daha etkili sonuç verecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının entegre bir e-devlet yapısına ulaşmaları mümkün olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber