90 bin memurun emeklilik kaosu

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 5510 sayılı yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun emeklilikle ilgili maddesini iptal etmesi, 2007'de emekli olması beklenen 90 bin memurun durumunda karışıklık yarattı. Yeni bir düzenleme olmazsa memurların 2007'de emekli olması güçleşecek.

Yeni yasa, üç sosyal güvenlik kurumunun emeklilik ve sağlık hizmetlerinin tek elden yürütülmesini öngörürken, eski yasaların bu yöndeki mevzuatını yürürlükten kaldırdı. Anayasa Mahkemesi de, söz konusu yasanın yaşlılık (emeklilik) sigortasıyla ilgili 28. maddesini kamu görevlileri açısından iptal etti. Bu madde 1 Ocak 2007 tarihinde ilk kez sigortalı olacak kişilerin kadın 58, erkek ise 60 yaşını doldurması ve en az 9 bin gün prim ödemesi halinde emekli aylığına hak kazanacağını hükme bağlıyordu. Yine aynı maddenin geçiş süreciyle ilgili bölümü de iptal edildi.

Yeni yasa yürürlükten kaldırdı

Yeni yasa, memurların emekliliğiyle ilgili 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun emeklilikle ilgili maddelerini de 1 Ocak 2007 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırıyor. Bu durumda yeni yasada kamu görevlilerinin emekliliğiyle ilgili madde iptal edilip eski yasanın ilgili maddeleri de yürürlükten kaldırıldığı için hukuki bir boşluk doğdu. Bu durumda, işçi ve Bağ-Kur'lular açısından emekliliğe ilişkin yasa hükümleri iptal edilmediği için bu kesimin emekliliğinde bir sorun görünmüyor. Ancak, yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde yaklaşık 90 bin memurun yeni yılda emekli olması sorun olacak.

CHP İstanbul Milletvekili ve eski SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, hukuki boşluk ve kaosla ilgili görüşünü şöyle açıkladı: "Emeklilik hakkını ve geçiş sürecini düzenleyen yasa maddesi iptal edilmiştir.

'Hukuki boşluk doğacak'

Öte yandan, Emekli Sandığı Kanunu'nun bununla ilgili hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren memurların emekliliği açısından bir boşluk doğacaktır. Bu yılın sonuna kadar bu boşluğun doldurulması lazım. Aksi halde memurların yeni yılda emekli olmasında sorun çıkar. Hükümetin 1 Ocak 2007 tarihine kadar 5510 sayılı yasanın ertelenmesi ile ilgili tek maddelik yeni yasa çıkarması gerekmektedir."

Bütçe Yasası'yla çözülecek

Kemal Kılıçdaroğlu, Bütçe Kanunu'na böyle bir madde ekleneceğini belirterek, "Daha önce de Bütçe Kanunu'nun Meclis komisyonundaki görüşmeleri sırasında 5510 sayılı yasayla ilgili değişiklik maddeleri kondu. Şimdi de 5510 sayılı yasanın ertelenmesiyle ilgili bir hükmü Bütçe Kanunu'na koyabilirler. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı'nın vetosundan da kurtulabilirler. Çünkü Cumhurbaşkanı, Bütçe Yasası'nı veto edemez" diye konuştu.

Yasanın bir yıl ertelenmesinin AKP hükümetine rahat bir nefes aldıracağını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Hükümet seçimlere rahat girer, ancak önünde IMF engeli var. Bu ertelemeyi IMF'ye nasıl izah edecek?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda memurların 65 yaşına kadar çalışacağına dair bir hüküm bulunduğunu emeklilikle ilgili düzenlemelerin 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nda yer aldığını ifade etti. Aralık 2005 sonu itibarıyla Emekli Sandığı'ndan emekli olan memur sayısı, 86 bin 567 kişi. Bu sayı, dul, yetim, malul ve vazife malulü ile birlikte 123 bin 292'ye ulaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber