Ayrı yasa da çıksa memurla işçi aynı statüde olamaz

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdal Sağlam / Haber

Anayasa Mahkemesi'nin Sosyal Güvenlik Reform Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesiyle ortaya çıkan tartışma sürüyor. Hükümet, reform konusunda ne yapacağına karar vermek için mahkemenin gerekçeli kararını bekliyor. İptal kararının kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtığını gören mahkeme ise yılbaşına kadar gerekçeli kararı çıkarmak için yoğun mesaide.

Mahkeme kaynakları, ?İşi gücü bıraktık sadece bununla ilgileniyoruz. Önümüzdeki hafta sonuna kadar gerekçeli kararı göndermek istiyoruz? diye konuştu. Türkiye'nin gündemine oturan tartışmalara dün katılan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Anayasa Mahkemesi'nin sosyal güvenlik reformunda ayrımcılık yaratan bir karar aldığını savundu.

TÜSİAD'ın iddialarına doğrudan yanıt vermek istemeyen Anayasa Mahkemesi kaynakları, ?Mahkeme memurlara dair düzenlemenin sadece ayrı bir yasayla mı düzenlenmesini istiyor, yoksa statüyü mü ayrı tutuyor? sorusuna ?Ayrı bir yasayla düzenlenmesinin önemi yok. Ha aynı yasa içinde yer almış, ha ayrı yasayla düzenlenmiş bu fark etmez. Anlayış olarak memurların statüsünün farklılıkları var" yanıtını verdi. Bu yanıtla mahkemenin bir anlamda memur lehine ayrımcılığın söz konusu olduğunu kabul etmesi dikkat çekti.

Reformun uygulaması suya düştü

Memuriyetin getirdiği hakların mevcudiyetine vurgu yapan ve memur statüsünün farklı olduğunu kaydeden mahkemesi kaynakları, ?Aynı yasa içinde de olsa, ayrı yasayla da düzenlense, asıl olarak bu farklılığın yansıtılması gerekiyor? dedi.

"Bu anlayışın doğru olduğunu? üzerine basa basa söyleyen aynı kaynaklar, ?Memurun statüsünün işçiyle aynı noktaya çekilemeyeceğini? kaydetti.

Böylece, Anayasa Mahkemesi'nin reformun memuru işçiyle aynı statüye getirmesi nedeniyle ilgili maddelerini iptal ettiği Referans'a yapılan bu açıklamayla netlik kazanırken, ?Ayrı bir yasayla memurları da aynı biçimde düzenleyip sosyal güvenlik reformunu bir an önce uygulamaya sokma? umudu da sönmüş oldu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bazı maddeleri dayandırdığı anayasa maddesi ise şöyle:

?D. Kamu hizmeti görevlileriyle ilgili hükümler: 1. Genel ilkeler. Madde 128. Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür. Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber