Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma kurulu toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, hükümet olarak Sosyal Güvenlik Reformu konusundaki nihai kararı bir hafta içinde vereceklerini ve bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu, Anayasa Mahkemesinin ''kısmi iptal kararı'' sonrasında sosyal güvenlik alanında ortaya çıkan durumu değerlendirmek üzere Sosyal Güvenlik Kurumu binasında toplandı.

Başesgioğlu'nun başkanlık ettiği toplantıya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, emekli dernekleri ve meslek örgütlerinin başkan ve temsilcileri katılıyor.

Murat Başesgioğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesinin kararından sonraki durumu değerlendirip, tarafların görüşlerini almayı amaçladıklarını söyledi.

Yüksek mahkemenin kararının ardından ortaya yeni bir durumun çıktığını ifade eden Başesgioğlu, karardan sonra Sosyal Güvenlik Reformuna hiçbir müdahalede bulunulmaması durumunda birçok karışıklığın çıkacağının, hak kayıplarının olacağının görüldüğünü belirtti.

-''1 OCAK'A KADAR GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK''-

Murat Başesgioğlu, herhangi bir hak kaybına neden olmamak için 1 Ocak'a kadar gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

Sosyal Güvenlik Reformunun akıbetinin ne olacağı konusundaki görüşün önemli olduğunu dile getiren Başesgioğlu, toplantıdan çıkacak sonucu değerlendirerek hükümet seviyesine taşıyacaklarını ve Bakanlar Kurulundan bu konuda bir karar alınmasını sağlayacaklarını anlattı.

Sosyal güvenlik alanında yapısal bir düzenleme yapılmasının zorunluluk olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, aksi halde bunun bedellerinin ağır olacağını ifade etti.

Toplumda, Sosyal Güvenlik Reformu konusunda geniş bir mutabakat olduğunu dile getiren Başesgioğlu, reformun hangi parametreler üzerinde yapılacağı konusunda ise farklı görüşler bulunduğunu dile getirdi.

Başesgioğlu, yaptıkları toplantının ''istişari bir toplantı'' olduğuna işaret ederek, topluca bir karar alınmasının söz konusu olmayacağını bildirdi.

Geçiş döneminde herhangi bir hak kaybına neden olunmaması için alınması gereken tedbirleri bulacaklarını ifade eden Başesgioğlu, kamu kesimi temsilcilerinin ilgili mevzuatlar gereği herhangi bir boşluk doğacaksa bu konularda kendilerine yardımcı olunmalarından memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

Başesgioğlu, reformun uzun vadedeki akıbetinin ne olacağının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, ''Bu konuda yapmamız gereken nedir, bu konuda kısa, orta ve uzun vadede yapmamız gereken nedir, bunu konuşacağız. En geç bir hafta içinde hükümet olarak bu konudaki nihai kararımızı vereceğiz, sizlerle ve değerli kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.

''Türkiye Sosyal Güvenlik Reformu iddiasından vazgeçmemelidir'' diyen Başesgioğlu, Anayasa Mahkemesinin kararını değerlendirirken şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkememizin kararlarının bağlayıcı olması, yasamayı, yürütmeyi, hepimizi bağlamaktadır. Biz bu kararı içimize sindirsek de sindirmesek de bizim reform felsefemizle örtüşse de örtüşmese de elbette biz bunun gereklerini yerine getireceğiz ve bu kararın hem ülkemizde hem de uluslararası camiada hukuk normlarının anayasaya uygunluk denetimi açısından herhangi bir spekülasyona meydan vermeyeceğiz. Diğer taraftan da Sosyal Güvenlik Reformunun akıbeti konusu bu toplumun gündeminde çok sıcak şekilde durmalıdır ve Türkiye bu hedefinden asla ve asla vazgeçmemelidir.''

Bu arada, toplantıya katılan işçi ve memur konfederasyonlarının, Sosyal Güvenlik Reformunun tekrar tartışmaya açılması ve geniş bir mutabakatın sağlanması için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın ''makul bir süre'' ertelenmesi yönünde görüş bildirecekleri öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber