Türkiye'nin aksine, birçok geri kalmış ülkede bile memurun hediye kabul etmes suç

Haber Giriş : 17 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık tarafından yaptırılan ?Yolsuzlukla Mücadele Anketi? Türkiye'nin bu konuda ne kadar geri kaldığını ortaya koydu. Tanzanya, Nepal gibi ülkeler bile bizden ilerde

BaşbakanlıkTeftiş Kurulu tarafından yapılan ?Yolsuzlukla Mücadele Anketi?ne, Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerden gelen cevaplar, Türkiye'nin bu konuda ne kadar geri kaldığını gözler önüne serdi. Dünyanın bir çok ülkesi, dokunulmazlıkları kaldırıp, ?devlet sırrı?nın kapsamını genişletirken, Türkiye'nin bu konularda henüz adım atmadığı görüldü. Tanzanya, Nepal gibi geri kalmış ülkelerde bile ?memurun hediye kabul etmesi? suç. Türkiye'de ise hediye almak yolsuzluk olarak kabul edilmiyor. Ayrıca bu ülkelerde Yolsuzlukla Mücadele Yasaları yıllar önce çıkarılmasına karşın, Türkiye konuyu hâla Meclis'e taşıyamadı.

Temmuz 2003'te Viyana'da düzenlenen konferansta Birleşmiş Milletler'e üye ülkelere sunulan ?Yolsuzlukla Mücadele Anketi?ne son verildi. Yolsuzlukla mücadele konusunda evrensel bir profil çözmeyi amaçlayan ankete İngiltere, Hollanda gibi ülkelerin yanı sıra, Tanzanya, Nepal gibi ülkelerden gelen cevaplar dikkat çekti.

Özel mahkeme
Türkiye'de sadece ?disiplin suçu? olarak görülen memurların hediye alıp vermesi gibi davranışlar Nepal'de yolsuzluk suçu olarak nitelendiriliyor. Yolsuzlukla mücadele konusunda özel mahkemeler kuran bu ülke, İç Denetim Enstitüsü, Sayıştay gibi kurumlarla da sıkı bir denetim uyguluyor. Gelen sonuçlara göre Nepal'de savcılar herkese dava açabiliyor, siyasetçilerin dokunulmazlık zırhı yok. Hem broşürler, hem de kısa filmlerle halk yolsuzlukla mücadele konusunda eğitilirken, Bilgi Erişim Yasası, Kamu Görevlileri Etik Yasası ve Denetim Yasası yolsuzlukla savaşta kullanılıyor. Türkiye'de olduğu gibi bu ülkede de ulusal güvenlik, askeri bilgiler ve bankacılık bilgileri ?sır? kapsamında değerlendiriliyor.

Hollanda örneği
Hollanda'da, yolsuzlukla mücadele için kurulan özel birimin yanı sıra Sayıştay ve Ombudsmanlık müessesesi de bulunuyor. Bankacılık bilgileri ?devlet sırrı? değil. Kraliçe'nin dokunulmazlığı var. İngiltere'de de sadece Kraliçe'nin dokunulmazlığı bulunuyor. Bu ülkenin yanı sıra ABD ve Çek Cumhuriyeti de kayırmacılığı yolsuzluk suçu olarak kabul ediyor.

Tanzanya'da hediye suç
Tanzanya'da da hediye almak da yolsuzluk kabul ediliyor. Türkiye'de hâlâ bulunmayan Yolsuzlukla Mücadele Birimi'nin Tarzanya'da etkin görev yaptığı belirtiliyor. Sayıştay ve iç denetim kuruluşları bulunuyor. Broşürler, posterler, kısa filmlerle eğitim veren ülke yöneticileri, çocukları bile çizgi filmlerle yolsuzluklar konusunda bilinçlendiriyor. Ülkede kutsal yerlerde din adamlarının bu konularda vaaz verdikleri bildirildi. Tanzanya'da Kamu Görevlilerinin Davranış Biçimleri Hakkındaki Yasa, Etik Kanunu ve Denetim Kanunu, yolsuzlukla mücadele konusunda önemli düzenlemeler öngörüyor. ?Bankacılık sırrı?nın kapsamı Türkiye'den geniş. Dokunulmazlık ise kamu görevlilerinin en önemli zırhı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve hâkimlere, işledikleri suçlardan dolayı hemen kamu davası açılamıyor.

Türkiye ise yasayı tartışıyor
Dünyada yolsuzlukla mücadele konusunda bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye hazırlanan yasa tasarısını henüz Meclis'e taşıyamadı. Tasarıya önümüzdeki hafta AKP Grubu'nun görüşleri çerçevesinde son şeklinin verilmesi bekleniyor. Konu daha sonra Meclis'te ele alınacak. Milletvekillerinin dokunulmazlığı devam ediyor. Henüz yolsuzluk konusunda bazı broşürler dışında önemli bir etkinlik bulunmuyor. Özellikle Kamu Yönetim Reformu'yla teftiş kurullarının kaldırılacak olması eleştirilere neden oluyor. Hazırlanan tasarıda savcılara geniş yetki verilirken, mal varlığına hemen tedbir koyma imkânı tanınıyor. Suçluların yakalanmasına ve delillerin ortaya çıkartılmasına yardımcı olanlara ceza indirimi sağlanacak. İşledikleri suçların neden olduğu zararları giderenlerin cezaları da yarı yarıya azaltılacak.

H.O Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber