Anayasa paketi haftaya 'dolacak'

Mini anayasa paketi için yapılan ilk toplantıdaki mutabakata göre 'başkansız' yuvarlak masa çalışması yürütülecek. Partiler, önerilerini gelecek hafta sunacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ağustos 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anayasa paketi haftaya 'dolacak'

ŞEBNEM HOŞGÖR

Ak Parti, CHP ve MHP'den oluşan anayasa komisyonun ilk toplantısında çalışma yöntemi ele alındı ve uzlaşma sağlandı. Yaklaşık 1,5 saatlik görüşmede sağlanan mutabakata göre komisyon "başkansız" yuvarlak masa çalışması yürütecek. Toplantılarda tam tutanak tutulmayacak ve üçlü mutabakat sağlanmayan hiçbir madde pakete girmeyecek. Partiler pakette yer almasını istedikleri anayasa maddelerinin başlıklarını önümüzdeki hafta salı günü gerçekleştirecek ikinci toplantıda sunacak. Öncelik yargı düzenlemelerinde olacak ancak üçlü mutabakat sağlanırsa yargı dışındaki maddeler de pakete dahil edilecek. Salı gününden itibaren aralıksız her gün toplanacak olan komisyonda üyeler 4. günün sonunda gelinen noktayı liderlerine rapor edecek. Komisyon zamana ihtiyaç duyarsa, Meclis kapansa bile çalışmalar sürecek. Önümüzdeki hafta sonunda tam mutabakat sağlanan maddelerin görüşmeleri tamamlanırsa teklif taslağı liderlerin onayına gidecek.

Şeref holünde açıklama

Mini anayasa paketi çalışması için partilerince görevlendirilen Ak Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, toplantı öncesinde 15 Temmuz'da bombalanan TBMM şeref holünde ortak basın açıklaması yaptı.

'Yenikapı ruhu'

Abdülhamit Gül, komisyon çalışmaları sonucunda bir uzlaşmaya varılacağına inançlarının tam olduğunu belirterek "Demokrasimizi pekiştirecek adımları sürdürmekte kararlıyız. Bizi burada birleştiren Yenikapı'daki milli birlik ve beraberlik ruhudur. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini ve Yenikapı ruhunu kalıcı hale getirmek için Ak Parti olarak bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Milletimizin beklentilerini dikkate alarak anayasadaki değişiklikler çalışmasını yapmaya kararlıyız" dedi.

'HDP de olmalı'

Tezcan da "Türkiye normalleşme ve demokratikleşme sürecini 15 Temmuz ruhuyla birlikte inşa etmek durumundadır" dedi. Tezcan, "Anayasa çalışmaların ortak ruhla yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Parlamento iradesinin tam olarak oluşması için parlamentodaki tüm partiler de burada yer almalı. İşin başında çalışma bu şekliyle başlabilir ama bu eksikliğin giderilmesinde yarar görüyoruz" diyerek, isim vermeden HDP'nin de çalışmaya dahil edilmesini istedi. Ancak Tezcan'ın toplantıda buna ilişkin bir talebi gündeme getirmediği öğrenildi.

MHP uyardı

MHP'li Parsak ise açıklamasında, "Bu sembolik görüntünün, bizim çalışmalarımızın ve buradan çıkacak sonuçların önemli tarafı uzlaşma zemininin heba edilmemesi adına milletimizin ihtiyacı, devletimizin beklentisi gibi temel değerlerin ötesinde farklı siyasi projelere alt yapı çalışması mahiyetindeki girişimlerin, önerilerin bugün için doğru olmadığını, zamanlı olmadığını, bu görüntü ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber