Balan Başesgioğlu: Sosyal Güvenlik lütuf değil, hak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2006 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun temel felsefesinin, sosyal güvenliğin bir lütuf değil, hak olarak görüldüğü, her kesimi içine alacak bir koruma sistemi oluşturmak olduğunu söyledi.

AA-Başesgioğlu, Gazi Üniversitesi'nde katıldığı bir panelde sosyal güvenlik konusunun siyaset, partiler ve hükümetler üstü olduğunu belirterek, "Aynen Kıbrıs gibi milli politika konusudur" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddeler nedeniyle reformun ana kurgusunu yeniden düşünmek durumunda kaldıklarını anlatan Başesgioğlu, "Gerekçeli karar yayımlanmasa da benim iptal edilen maddelerden anladığım, Anayasa Mahkemesi bize kamu çalışanlarının ayrı bir rejim ve ayrı bir sistem içinde sosyal güvenlik haklarının düzenlemesini önermektedir" diye konuştu.

Başesgioğlu, ancak Sosyal Güvelik Reformu'nun rafa kaldırılmayacağını, reformun bundan sonraki akıbetiyle ilgili tartışmaların devam edeceğini söyledi.

Türkiye'deki sistemin de dünyada olduğu gibi katılım payı esasına göre kurgulandığını, ancak gelir-gider arasında dengesizlik bulunduğunu dile getiren Başesgioğlu, "Genel sağlık sigortası ve emeklilik sigortası açısından sistem açık vermektedir. Bu açık, 2005'te 23.3 milyar YTL'dir eğer sisteme hiç müdahale edilmezse her sene Hazine, sosyal güvenlik sistemine 25 milyar YTL kaynak aktarmak zorundadır. Ama bu katkının makul bir ölçüsü olması lazım. Bu makul ölçüyü ayarlamak da yasa yapıcıların ve uygulayıcılarının işidir."

Sosyal güvenliğin, milli gelirin dağıtılmasında devletin elindeki en büyük araç olduğuna dikkati çeken Başesgioğlu, bu gelirin dağıtımında yoksullara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de yaşlı nüfusun oranının, 2030 yılında yüzde 14 olması bekleniyor" diyen Başesgioğlu, "O zaman bu sosyal güvenlik sistemini dizayn etmek zorlaşacak ve sosyal güvenlik alanında daha keskin reformlar yapmak durumunda kalınacak, onun için şu anda değişiklik yapmamız lazım" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber