Valilik: Alevilik bir 'nüans'tan ibarettir

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Valilik, oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulması için dava açan Alevi babayı haklı bulan mahkeme kararını temyiz etti. Valilik "Davacı İslam dinine mensuptur. Anayasa'nın 24. maddesi ve Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince davacının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması mümkün değildir" dedi.

Temyiz dilekçesinde, din derslerinin Alevi kökenden gelen öğrencinin Aleviliği öğrenmesine engel olmadığı belirtilerek Anayasa'nın 24. maddesi hatırlatıldı ve "Her insan, kendi inancını özgün boyutları ile inşa etme imkânına sahiptir" denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun eski genel başkan yardımcısı Ali Kenanoğlu, oğlunun din dersinden muaf tutulması için dava açmış, İstanbul 5. İdare Mahkemesi de "Din dersine girmek istemeyen öğrenciler, 'dinine bakılmaksızın' bu dersten muaf tutulmalı" kararı çıkmıştı.

Valiliğin dilekçesinde Türkiye'de din dersi verilmesine Avrupa ülkelerinden 23 yıl önce başladığı vurgulandı. Din bilgisinde batıl ve hurafeden uzak durulması için Kuran merkezli yaklaşımın benimsendiği anlatıldı. Dilekçede "Laiklik ilkesi gereği, program kendisini Müslüman hisseden tüm insanlara eşit mesafede durmak zorundadır. Türkiye'de Cem konusunun derinlemesine işlenmesi, Sufi oluşum niteliği taşıyan bütün tarikatların kendine özgü nüansların da programda yer almasını gerektirir. 'Din kültürü ve ahlak bilgisi' derslerinde İslam'ın kökleri öğretilirken, hiçbir mezhebi merkeze almamaktadır" denildi.

Kenanoğlu'nun avukatı Kazım Genç'se, "Temyiz dilekçesinde Türkiye'de farklı inanç ve kültürlerin olduğu kabul edilmesine rağmen, inanç özgürlüğü yok sayılarak tek bir inancın eğitimi savunulmaktadır" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber