İnternette korsan bağlantının faturasını Telekom ödeyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Aralık 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abonelerin internette farkında olmadan bağlandığı ve faturalara yurtdışı görüşmesi olarak yansıyan fahiş ödemelerin, Türk Telekom tarafından ödenmesi kararlaştırıldı.

Tüketici Mahkemesi, Telekom'un bir abonenin 146'dan bağlandığı internette istem dışı uluslararası görüşmelere karşı önlem almaması iddiasıyla açtığı davada, 549 YTL 43 Yeni Kuruş'un işlemiş faiziyle birlikte aboneye ödemesi gerektiği sonucuna vardı.

İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi'ndeki duruşmaya, davacı Zerrin İlter'in avukatı Nesrin Yaylalı ile davalı Telekom'un avukatı Bilal Dirgen katıldı. Duruşmada, diyecekleri sorulan davacı avukatı Yaylalı, dosyanın tamamlandığını belirterek karar verilmesini istedi. Davalı avukatı Dirgen ise, "Davacı, internet üzerinden uluslararası görüşmelerinden sorumludur. Görüşmeler sebebiyle Türk Telekom, yurtdışı operatörlere ücret ödemiştir. Davanın reddine karar verilsin." dedi. Davayı karara bağlayan hakim, ayrıntıları gerekçeli kararda açıklanmak üzere, davanın kısmen kabulüne karar vererek, faturalarda yurtdışı görüşmesi olarak görünen 549 yeni lira 43 YKr'nin, dava tarihinden itibaren faiziyle Telekom'dan alınarak aboneye verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, davacının fazlaya yönelik istemini ise reddetti.

Muhasebeci Zerrin İlter İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi'ne verdiği dilekçede, 2004 yılı mart, nisan ve mayıs aylarına ilişkin gelen telefon faturalarının yüksek olduğuna işaret etmişti. Faturalarda adı sanı dahi duyulmayan (Vali Futuna, Sao Thoma, Tavulu Cook) gibi yerlerle uluslararası telefon görüşmeleri yaptığı vurgulanan dilekçede, Telekom'un alınabilecek önlem varken bunların hiçbirini yapmayarak vatandaşı zarara uğrattığı öne sürülmüştü. İstenmeyen uluslararası görüşmelerden dolayı vatandaşın cebinden çıkan paranın 23,4 milyon dolar olduğu kaydedilen dilekçede, şu görüşlere yer verilmişti: "Davalı, abonesini korumaya yönelik önlem almak zorunda olup, kendi 146 numaralı telefonlarından internete girildiği halde ve bu hatla görüşülürken uluslararası görüşmeye geçilmesi beni ilgilendirmez diyemez. Müvekkil, uzun yıllardır abonedir. 146'dan internete girdiği halde uluslararası görüşme yazmaya başlayacak ve davalı abonelerini uyarmayacak veya bu soruna çözüm bulmayacak. Böyle bir şey olamaz. Tedbirli bir tacir gibi davranıp abonelerini korumaları ve önlem almaları gerekirken bunu yapmayarak tamamen ticari kaygı ile hareket edilmektedir. Çünkü bu işten kendileri de para kazanmaktadır.

İlter'in, uluslararası istenilmeyen bağlantıları önlemek amacıyla internet ortamında ADSL hattının kullanılmasını istediği anlatılan dilekçede, gerektiğinde önlemin alınabildiğine işaret edildi. Dilekçede, bu nedenle davalının, 2 faturanın toplamı olan ve ödenen 907 yeni liranın, ödendiği tarihten itibaren faiziyle birlikte geri verilmesi talep edilmişti. İstanbul, Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber