Bakanlıktan fal hizmeti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın marka tescil başvurularına ilişkin tebliğinde, 'Yıldız falı' bakmak 'üçüncü kişiler yararına hizmet' sayıldı. Kanunda ise falcılık gibi unvan ve sıfatlara ait hizmet yapılması yasak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı ve 2002'de yürürlüğe giren "Marka Tescil Başvurularına Ait Mal ve Hizmetlerin Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ" ile marka tescil başvurularında benzer mal ve hizmetleri kapsayacak sınıflar oluşturuldu.

Kanunlar hapis diyor

Fransa'nın Nice şehrinde imzalanan anlaşmaya dayandırılan tebliğin 45. sınıfına, "yıldız falı bakma hizmetleri" de dahil edildi. "Yıldız falcılığı" böylece, Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve Sanayi Bakanlığı'nca "üçüncü kişiler yararına yapılan hizmet" olarak tescillendi.

Bu sınıftaki diğer hizmetler ise, 'güvenlik', 'evlendirme', 'cenaze', 'giysi kiralama', 'yangın söndürme', 'refakat etme' ile 'sosyal ve toplumsal olaylara uyum sağlama'.

1925'te kabul edilen Tekke Ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine Ve Türbedarlıklar İle Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun, "falcılık, büyücülük, üfürükçülük ve gaipten haber vermek ve murada kavuşturmak maksadıyla nüshacılık" gibi unvan ve sıfatların kullanılmasını, bu unvan ve sıfatlara ait hizmet yapılmasını yasaklıyor ve ihlali halinde 3 aydan az olmamak üzere hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Maliye de vergi alıyor

Astrolog Ata Nirun, Maliye Bakanlığı'nın "astroloji" adıyla açılan yerlerden vergi aldığını öne sürerek, Sanayi Bakanlığı kararının "teyit" niteliğinde olduğunu söyledi. Nirun, konunun AB sürecinde gündeme geldiğine dikkat çekti. Tebliğin eğitim, basın ve kültür gibi konularda tescil başvurularını içeren 41. sınıfında da, "eğitim ve öğretim hizmetleri" ile "hayvan terbiyesi hizmetleri" alt alta yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber