Üçüncü safha Halep olmalı

Fırat Kalkanı Harekatı ile Türkiye'nin istediği güvenli bölge projesinin fiziki şartları oluşuyor. Askeri uzmanlara göre harekat Halep'e kadar uzanmalı. Emekli albay Nejat Özden, "Harekatın derinliğinin artması lazım. Sadece Afrin ile Cerablus arasındaki güvenli bir bölge oluşturulmasından ziyade Halep'e kadar inmeliyiz" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Eylül 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üçüncü safha Halep olmalı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekatı ile desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, 24 Ağustos'ta başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı'nın iki safhasıyla birlikte, 90 km uzunluğunda, 40 km derinlikteki Azez-Cerablus bölgesinde kontolü sağladı. Böylelikle IŞİD'e ait terör unsurları sınır boyunca temizledi. Bu bölgenin uzunluk olarak Türkiye'nin Suriye krizinin en başından bu yana kurulmasında ısrarcı olduğu "Güvenli Bölge" projesini kapsaması dikkat çekiyor.

UZUNLUK TAMAM DERİNLİĞE İNİLSİN

Güvenli bölgenin fiilen kurulması için harekatın güneye doğru kaydırılması gerekiyor. Suriye'den gelen ilk bilgilere göre, Türkiye destekli ÖSO güçleri, Mera ve el-Bab ilçeleri yönünde harekatı genişletecek. İlk hedef, el-Bab ilçesinin 5 km güneyinde yer alan ve stratejik M-4 ve 212 Karayollarının kesişiminde bulunan bölgeye kadar kontrolü sağlamak. Bu bölge, şu an kuşatılmaya çalışılan Halep şehrine yaklaşık 25 km mesafede.

ÇADIR KENTLERi BÖLGEYE TAŞIYALIM

Strateji Uzmanı Emekli Yarbay Halil Mert'e göre, Fırat Kalkanı harekatının son safhasıyla birlikte güvenli bölgenin fiziki şartlarının oluşacağını söyledi. "Türkiye hem sınır güvenliği hem de toprak bütünlüğü açısından bu operasyonu başlattı" diyen Mert, "Şu an sadece Türkiye'deki çadır kentler, ilk yardım istasyonları ve lojistik desteklerin o bölgeye aktarılması kaldı" dedi.

HAREKAT HALEP'E KADAR ULAŞMALI

Harekatın el-Bab, akabinde Halep'in ikmal yollarını açıp nefes almasını sağlayacak şekilde, sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Mert, "Çobanbey'den ve Cerablus'tan giren unsurlarımız Münbiç'ten de PYD unsurlarını temizlemeli ve buradan bir yardım koridoru oluşturulmalı. El-Bab'a kadar ulaşılırsa Halep'e nefes aldıracak bir yardım koridoru da oluşturulabilir" ifadelerini kullandı.

O KORİDOR BAĞLARIMIZI KOPARTIR

Emekli albay Nejat Özden, Kuzey Suriye'de oluşturulmak istenen PKK koridorunun Amerikan projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu projenin hayat geçirilmesine çok az bir mesafe kalmışken TSK, bu bölgeye Uluslar arası terminolojide tampon bizim söylemimizle güvenli bölge oluşturmak için Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı. Bu harekatın aslında daha önce yapılması gerekiyordu.

HALEP MİHENK TAŞI

Fırat Kalkanı Harekatı'nın derinliğinin artması gerekiyor. Sadece Afrin ile Cerablus arasındaki güvenli bir bölge oluşturulmasından ziyade Halep'e kadar ilerlenmesi gerekiyor. TSK belki o bölgelere kadar uzanmaz ama hem askeri, hem lojistik açıdan destek vererek ÖSO'nun elini güçlendirebilir. Halep bizim Suriye ile ilişkilerimizin mihenk taşıdır. Dolayısıyla harekatın doğrudan yada dolaylı bir şekilde Halep'e uzanmasını muhtemel görüyorum."

PKK'ya kimlik kazandırılıyor

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, IŞİD'e karşı sahici ve samimi olarak mücadele edildiği taktirde sonuç alınabildiğinin Fırat Kalkanı Harekatı'yla ortaya çıktığını söyledi . PKK/PYD'nin meşrulaşması için IŞİD'in varlığına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, "IŞİD, PYD ve YPG'ye saldırdıkça PKK da ona karşı mücadele eden meşru bir güç gibi

yansıtılıyor ve kimliklendiriliyor. Her biri sonuçta bölge üzerinde haritalarla oynamak isteyenlerin bir kalemi gibi işlev görüyor" ifadelerini kullandı.

Neslihan Önder

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber