Hükümet, otoyol ve köprüleri satıyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP hükümeti, daha önce öncelikleri arasında olmayan otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi için Özelleştirme İdaresi'ne çalışmaların hızlandırılması talimatı verdi.

Hükümetin mevcut otoyol ve köprüler için özelleştirme kararı aldığı öğrenildi. Hükümetin talimatı doğrultusunda, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) çalışmalarına hız verdiği, bazı yasal sınırlamaların nasıl kaldırılacağı konusunda yoğun bir çalışma yaptığı bildirildi.

Konuşuluyor, ÖİB de yurtdışındaki örnekleri inceleyip çalışmalar yapıyordu ama otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi konusu hükümetin öncelikleri arasında değildi. Ama son günlerde, özellikle ?Seçim yılında ek gelir yaratmak amacıyla? otoyol ve köprülerin özelleştirilmelerinin hızlandırılması yönünde bir görüş oluştuğu öğrenildi.

ÖİB yetkilileri, hükümetin köprü ve otoyol özelleştirmeleri için ?hızlandırma? talimatı verdiğini doğrulayarak özellikle gerekli yasal altyapının hazırlanması üzerinde yoğun olarak çalıştıklarını söyledi.

Yetki kargaşasına tedbir

Otoyol ve köprülerin özelleştirileceğini kaydeden yetkililer, yılın ilk günlerinde bu özelleştirmelerin hükümetce açıklanabileceğini, ilk çeyrekte ise sonuç almaya çalışacaklarını kaydetti. Bu konuda şu anda yasal bir kargaşa yaşandığını hatırlatan ÖİB yetkilileri, bazı konularda Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de ÖİB'in de yetki ve sorumlulukları bulunduğunu, yani yetki çatışması olduğunu, yapılacak yasal düzenleme ile bu kargaşanın giderilmesine çalışılacağını söyledi. Dolayısıyla yılın ilk ayında bu özelleştirmelerin önündeki yasal engeli kaldıracak düzenlemeler gündeme gelebilecek. Ardından da ihaleye çıkılacak.

ÖİB yetkililerine, özelleştirme yönteminin nasıl olacağını sorduğumuzda, "Henüz bu aşamaya gelmedik. Şu anda yasal kargaşayı önlemek için düzenleme çalışması yapıyoruz" yanıtını aldık. Dolayısıyla kaç grup halinde satışa çıkılacağı, nasıl bir özelleştirme yöntemiyle ihale yapılacağı, köprü ve otoyol bakımı için nasıl bir düzenleme yapılacağı konularında henüz net bir aşamaya gelinmedi. Ancak yetkililer, bu konuların çabuk halledilebileceğini, önemli olanın yasal altyapı olduğunu kaydederek hükümetin koyacağı iradeye bağlı olarak hızlı bir özelleştirme yapılabileceğini söyledi.

Kilci: Başarılı özelleştirmeler var

Daha önce Referans'a verdiği demeçte bu konuda yaptıkları çalışmalara değinen ÖİB Başkanı Metin Kilci, yaklaşık 3 ay önce yaptığımız röportajda, hükümetin öncelikleri arasında bu özelleştirmelerin bulunmadığını ama kendilerinin çalıştığını söylemişti.

Kilci, bu özelleştirmeler için Avrupa'da çok başarılı örnekler olduğunu belirterek şu bilgileri vermişti: "İtalya'da otoyolların özel sektör tarafından çok başarılı biçimde işletildiğini gördük. 24 saat trafik izleniyor, gerekli yatırımlar yapılıyor. Trafik kazaları açısından başarısı ortada. Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz ve Latin Amerika'da da bu var. Kamunun artık bu tip yatırımlara aktaracak kaynağı yok. Alternatif yöntemler bulunması lazım. Kamu eliyle değil de özel sektör imkânlarıyla yapmak mümkün. Özelleştirme mantığıyla bütün kamu hizmetlerine yaklaşılabilir. Bir cezaevinin inşaatı bile özelleştirme mantığıyla yapılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber