Hava Kuvvetleri'ne dönmek için başvuran pilotlar anlattı

"Memleketimizdeki hayal kırıklıkları cam kırıkları gibi yüreğimize saplanmışken, Hava Kuvvetleri'nden bir telefon geldi"

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Eylül 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava Kuvvetleri'ne dönmek için başvuran pilotlar anlattı

FETÖ tuzaklarıyla Hava Kuvvetleri'nden ayrılmak zorunda bırakılan eski pilotların geri dönmesine olanak tanıyan düzenlemenin ardından 6 eski askerin başvuru için Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'a gerçekleştirdikleri ziyaretin ayrıntıları ortaya çıktı. Pilotlar, geri dönüş gerekçelerini anlatırken "Hava Kuvvetleri'nden ayrılmak zorunda bırakılanların şimdi yeniden kurulmuş aile düzenleri var. Yaşanan olayların da ardından 'Geri dönen çok fazla olmaz' diye konuşuluyordu. Biz vatanını seven insanlarız. Geri dönüşlerin başlaması için birilerinin fitili ateşlemesi gerekiyordu. Vatanını seven çok arkadaşımız var. Biz onlara önayak olmak istedik" görüşünde birleşti. Orgeneral Ünal'ın kabul ettiği isimler arasında yer alanlardan biri duygularını şu sözlerle aktardı:

RÜYA GİBİYDİ: Hava Kuvvetleri rüya gibiydi. Ama uyandığımda bitmişti. Zaten havayollarına geçtiğimden beri ya rüya görecek kadar uyumuyorum ya da absürt saatler ve yerlerde uyuduğumdan, kahve falı gibi rüyalar görüyorum.

HALA 'TAYYARE': Duygular ve sohbetler hep birbirine karışıyor. Diyarbakır'a indiğimizde oturduğumuz lojman uçaktan görülürken, Dalaman'a gittiğimizde yıllarca nöbet tuttuğumuz filoya gözümüz kayıyor. Dile kolay neredeyse 40 yaşına kadar asker olan birisinin son birkaç yılda sivilleşme çalışmasının epey trajikomik bir hal olduğunu söyleyebilirim. Mesela, bir türlü saç uzatamıyorum. Uzayınca Özcan Deniz'in gençlik yılları gibi oluyor. Ya da bana öyle geliyor. Güvenlik kapısına "Nizamiye", uçağa "Tayyare" diyorum.

SESİ ÖZLERDİM: Takım elbiseyle de olsa, Harp Okulu'nda sivil izne çıkmak serbest olmuştu. Çok sevinmiştik. Damat gibi dolaşmaya başladık Bakırköy'de, Kadıköy'de. Lahmacun yemeye bile takım elbiseyle gidiyorduk. Bense ayda bir de olsa 1 No'lu üniformamı giyip dolaşırdım. Marpuçların (kordonun ucundaki kurşunlar) çıkardığı sesi özlüyordum çünkü.

HADİ BABA, GELDİK İŞTE: Memleketimizdeki hayal kırıklıkları cam kırıkları gibi yüreğimize saplanmışken, Hava Kuvvetleri'nden bir telefon geldi. Dinledim o sesi; marpuçların sesiydi. İlk iznimde benim gibi birkaç çılgın Türk'le, girdik öncü birlikler olarak, on yıllar önce, 14 yaşımızda girdiğimiz nizamiyeden tekrar içeri, Fesa Bey'in heykelinin yanından, kartalın altından, üstümüzde sivil kıyafet, ruhumuzda hiç çıkarmadığımız üniformayla. Dedik ki: "Bizi çağırmışsınız, geldik işte." Babalar yıllarca çocuklarını korur, kollar, büyütür, ekmek verir ellerine, gün olur babanın size ihtiyacı olur bu acımasız koşuda. Dönersiniz geriye, onun biz küçükken ellerimizden tuttuğu gibi tutarsınız elini. Dersiniz ki: "Hadi baba!"

SİVİLDEYKEN KAYBETTİKLERİ TERFİLERİ GERİ KAZANACAKLAR

Hava Kuvvetleri'nin "Geri dönün" çağrısı yaptığı eski pilotların başvurularının kabul edilmesi halinde karşılaşacakları koşullar belli oldu. Pilotlar, Hava Kuvvetleri'nden ayrılmadan önceki rütbe ve kıdemleri sivil hayatta geçirdikleri süre eklenerek göreve başlatılacak. Örneğin bir yüzbaşı, sivilde geçirdiği yıllar eklendiğinde terfisi gerekiyorsa, göreve binbaşı olarak başlayacak. Emeklilikle ilgili haklarını kazanabilmeleri için Hava Kuvvetleri'nde en az 4 yıl daha görev yapmaları gerekecek.

Murat GÜRGEN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber