Nedensiz cinayetler arttı

TÜRKİYE'DE 2016 yılında 1263 kişi; günde ortalama 5 kişi cinayete kurban gitti. Geçtiğimiz yıl alacak verecek meselesi cinayet nedenlerinde ilk sıradayken, bu yıl nedensiz cinayetler artarak, ilk sırada yer aldı. Kadın cinayetleri ise bu yıl da artarak devam etti.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Eylül 2016 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nedensiz cinayetler arttı

Fevzi KIZILKOYUN

EMNİYET Genel Müdürlüğü (EGM) Asayiş Daire Başkanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın verilerine göre 9 Eylül 2016 tarihine kadar 1263 kişi cinayete kurban gitti. Mafya ve organize suç örgütleriyle bağlantılı cinayetler yüzde 4'te kalırken, anlık öfke patlaması, nedensiz cinayetler de ise artış oldu. Cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında ilk sırada anlık öfke patlaması olmak üzere, cinnet geçirme, tartışma, görüş ayrılığı yer alırken, alacak-verecek, borç, para, namus, cinsel saldırı, mal paylaşımı ön planda.

YÜZDE 92'Sİ ÇÖZÜLDÜ

Cinayet dedektifleri, kriminal gelişmeleri en üst düzeyde kullanmaya başlaması, MOBESE ve güvenlik kamera sisteminin yaygınlaşması cinayetlerin çözülmesinde büyük etken oldu. İşlenen cinayetlerin yüzde 92'si aydınlatılırken, yüzde 8'i ise faili meçhul kaldı. Kan lekesinden, sigara izmaritinden, lastik veya ayakkabı izinden, toprak incelemesinden, saç telinden yola çıkılarak birçok cinayet çözüldü. Öldürülen kişinin kimliğinin belirlenmesinde de kişinin vücut yapısı, geçirdiği cerrahi operasyonlar, dövmeleri, diş ve çene yapısı, parmak izi varsa DNA eşleşmesinden yöntemlerinden yararlanıldı.

SİLAH, KESİCİ VE DELİCİ ALETLER

Cinayetlerin işleniş şekilleri incelendiğinde ise ateşli silahlar ön plana çıkıyor. Buna göre Türkiye'de işlenen cinayetlerin çoğu tabanca, bombalı tüfek ve benzeri ateşli silahlarla işleniyor. Ardından ise kesici, delici aletlerler (bıçak, çakı, şiş, tornavida) işlenen cinayetler gelirken, boğma, asma, yüksekten atma, sert cisimle (odun, sopa, demir çubuk gibi) darp ederek işlenen cinayetler takip ediyor.

248 KADIN CİNAYET KURBANI

Verilerde Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan kadın cinayetleri 2016 yılında da artarak devam ettiği de ortaya çıktı. Bu yıl 248 kadın cinayette kurban gitti. Yaşanan kadın cinayetlerinde failler daha çok kadınların en yakınlarında bulunan erkekler oldu; eşleri, çocukları, erkek arkadaşları... Öldürülen kadınlardan 82'isinin şiddet gördüğüne dair başvuru yapanlardan olduğu da belirlenirken, 34'ü ise koruma altındaydı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber