İlköğretim Genel Müdürü: Eğitim sistemi iyileştikçe eleştiri artar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Aralık 2006 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Okulları Genel Müdürü Prof. Dr. Yüksel Özden, eğitim sistemi iyileştikçe eleştirinin artacağını söyledi.

Prof. Özden tarafından Aydın'da okul müdürlerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. TED Koleji konferans salonunda düzenlenen toplantıya Prof. Dr. Özden'in yanısıra Aydın Valisi Mustafa Malay, Milli Eğitim İl Müdürü Murat Taner, Milli Eğitim ilçe müdürleri ve ilköğretim okulları müdürleri katıldı.

Toplantıda Özden, katılımcılara Milli Eğitim'in okul projeleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Eğitim sistemi ne kadar iyileşirse o kadar çok eleştiren olacağını belirten Yüksel Özden, ilköğretim 5. sınıfa kadar programları yenilediklerini söyledi. Önümüzdeki yıllarda 6, 7 ve 8. sınıflarda program yenileme çalışmalarına devam edeceklerini kaydeden Prof. Dr. Özden, "1975 yılında hızlandırılmış eğitim sistemi dolayısıyla değişik mesleklerden 50 bin öğretmen atanmış. Şu anda bunlardan 5 bini emekli olmuş ya da mesleğini bırakmış durumda. Bu kadrolarla eğitim sisteminde hızlı bir program değişimi yapamayız; değişim uzun bir süre almaktadır." dedi.

Eğitim seviyesinin yükselmesi için okul öncesi eğitimin önemine dikkat çeken Özden, "Eskiden herkes okullardaki sınıf sıkıntısını, öğrenci başına düşen öğretmen sayısını tartışırdı. Şimdi ise eğitim kalitesini yükseltmeyi tartışıyoruz. Son üç yılda okul öncesi eğitim alan yüzde 11'lik dilim, yüzde 25'lere yükseldi. Milli Eğitim şûrasında okul öncesi eğitimi zorunlu eğitime dahil etmek için çalışma başlatılması kararı alındı." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki okur yazar sayısını yükseltmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ve bunun için birçok projeyi uygulamaya koymayı planladıklarını ifade eden Yüksel Özden, "Yaklaşık üç yıl önce başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasıyla bugüne kadar 300 bin çocuğumuzu okula kavuşturduk. Bu projede sadece kızları değil, erkekleri de okullu yaptık. Proje kapsamında bugüne kadar 222 bin 800 kız ve 75 bin erkek çocuğu olmak üzere yaklaşık 300 bin çocuğumuzu okulla tanıştırdık. Yeni düzenlemelerle engelli gençlerimizi de kampanyaya dahil ettik. Yeni planladığımız bir projeyle de bugüne kadar 10-14 yaş arasında hiç okula gitmemiş ya da yarıda bırakmış çocuklarımızı yeniden okulla tanıştırmak için çaba harcıyoruz." dedi.

Son üç yılda bina konusunda da büyük atılımlar yapıldığını anlatan Prof. Dr. Yüksel Özden, "Üç yılda Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin yeni derslik yaptık. Bunlardan 20 binini hayırseverler yaptırdı. Yanlış planlama ve Türkiye'nin çok hareketli nüfusu sebebiyle en az 10 derslik şu anda boş duruyor. Her şeye rağmen bu kadar gelişim, planlanan projelerin yanında çok az." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber