Başbakan AKP'li belediyelerdeki yolsuzluk iddialarının araştırılması için talimat verdi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Aralık 2006 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, CHP milletvekilinin, AK Partili Belediye Başkanı'nın da adının geçtiği yolsuzluk iddiaları için Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na talimat verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yolsuzlukla mücadele için düğmeye bastı. Bir süre önce yakın çevresine, "Yolsuzluk yapan kim olursa olsun gözünün yaşına bakmayın" diyen Erdoğan, bunun ilk örneğini Manisa Sümerbank Pamuklu Mensucat'ın özelleştirmesi sırasında ortaya atılan iddialar için verdi.

YÜZDE BİN MENFAAT

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören bir süre önce, Manisa Girişim Grubu adı altında Manisalı bir grubun Sümerbank'ın özelleştirilmesine talip olduğunu, bu özelleştirme sırasında gruba dahil olanların birkaç ay içerisinde yatırdıkları paranın yüzde bini oranında menfaat sağladıklarını ileri sürmüştü. Başbakan Erdoğan, gazetelerde ve TBMM kürsüsünde dile getirilen iddiaları kurmaylarına incelettirdikten sonra konunun soruşturmaya ihtiyaç duyduğu kanaatine vardı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na konuyla ilgili tüm iddiaların eksiksiz araştırılması talimatını veren Erdoğan, gerektiği taktirde Hasan Ören'in de bilgilerine ulaşılabileceğini ifade etti.

Manisa Sümerbank Pamuklu Mensucat'ın özelleştirilmesi ile ilgili iddialara göre, bu fabrikanın özelleştirilme sürecinde Manisalı olmayan kişilerin buraya talip olmamaları için Manisa Girişim Grubu adı altında birlik oluşturuldu. "Manisa'nın değerleri Manisa'da kalsın" sloganı ile buraya talip olan Girişim Grubu içerisinde Belediye Başkanı Bülent Kar'ın yanı sıra Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda işadamı ve siyasetçi yer aldı. Manisa Girişim Grubu, "fabrikayı çalıştırmak, istihdam yaratmak ve üretimi sürdürmek" koşulları ile arazisi ile birlikte fabrikayı 3 trilyon 750 milyar liraya satın aldı. Fabrikanın satışının ardından Manisa Belediyesi arazinin planını değiştirdi. Plan değişikliğiyle üretim yapılamaz hale geldi.

SÖZLEŞME DEĞİŞTİ

Plan değişikliğinin ardından, satış sözleşmesindeki üretim ve istihdam maddelerinin mümkün olmadığı belirtilerek buranın başka amaçlar için kullanılması talep edildi. ÖİB ise bu talebi haklı bularak sözleşme maddelerini değiştir d i . ÖİB'den 3 trilyon 750 milyar liraya alınan ve toplam alanı 145 bin metrekare olan fabrika arazisinin sadece 55 bin metrekarelik bölümü, yani yaklaşık üçte biri 13 milyon 750 bin dolara Kipa Tesco şirketine satıldı. Böylece, Manisa Girişim Grubu'nun metrekaresini 30 dolardan aldığı arazinin fiyatı birkaç ayda 250 dolara yükselmiş oldu.

PEŞKEŞ İDDİASI

CHP Milletvekili Ören de sözkonusu özelleştirmenin ?Peşkeş çekme" olduğunu iddia etti. Ören'in bu girişiminden sonra, Girişim Grubu'daki bazı işadamları kazandıkları bütün karı okul yapmaya ayıracaklarını açıklamak zorunda kaldı. Ören yolsuzluk iddiasını, "Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş. iki kere satışa çıkarıldı ama satılamadı. O zaman fabrikada çalışan 500 işçi ve bunların tazminatları vardı. En önemlisi de bu alan sanayi alanı olarak görülüyordu. Söz konusu kuruluş devlete 40 milyon YTL borçlu gözükmekte idi. Ancak Özelleştirme Kurulu 500 çalışanın tazminatını ödedi. İmar planı yapılarak da burası konut ve ticari alana dönüştürüldü. Bu ihale şartnamesine konmadı" sözleriyle açıkladı. Bunun üzerine Sümerbank Pamuklu Mensucat hissedarlarından Taner Yönder, satışın durdurulması için Danıştay 'a dava açtı. Danıştay kararı yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi. Ancak satışla ilgili halen bu karar uygulanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber