Elektirikte yeni dönem: Vatandaşın elektriğini kesen cezasını ödeyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Piyasasında Dağıtım Sisteminde Sunulan Elektrik Enerjisi'nin Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Yönetmelikle uzun kesintiler için yıllık maksimum kesinti süresi hedefleriyle yıllık maksimum kesinti sıklığı hedefleri olacak. Bu hedefleri aşan şirket tazminat ödeyecek.

Dağıtım şirketi, vatandaşa yazılı görsel medya aracılığıyla 48 saat önceden kesinti bildirimi yapacak. Bu bildirim yapılmadan arıza gibi sebeplerle alçak gerilim hattı kullanan tüketicinin elektriğini yılda toplam 14 saati aşan miktarda kesen dağıtım şirketi tazminat ödeyecek. Bu süre 2010 yılında 11 saate kadar gerileyecek.

Yıllık maksimum kesinti süresine ilişkin hedeflerin aşılması durumunda şirketlerin ödeyeceği tazminat hedef değerleri aşan kesintinin gerçekleştiği tarih itibariyle en son ödenen elektrik faturasındaki dağıtılan enerji miktarının, kesintinin tekrarına göre kilovat saatte 0.37 ile 1.11 YKr arasında değişen bedellerin çarpılması ile belirlenecek.

Yıllık tedarik sürekliliği hedef değerlerinin beş kereden fazla aşılması durumunda, dağıtım şirketine uyarıdan lisans iptaline varan işlem yaptırımları uygulanabilecek.

Ayrıca yıl boyunca imarlı alanlarda 6 saati aşan 4. kesintiden sonra da dağıtım şirketi ceza ödemeye başlayacak. Bu hedef değerlerin aşılması durumunda, süre açısından verilen sınırları aşan her bir kesinti için dağıtım şirketleri, mesken abonelerine 20 YTL, diğer abonelere ise 80 YTL ödeyecek.

Tazminat başvuruları, elektrik enerjisinin tekrar tesis edildiği günden sonraki 5 iş günü içerisinde yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber