Hürriyet'in anketinden Erdoğan çıktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Ocak 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Cumhuriyet ve Demokrasi Araştrıması 2006" anketine göre Türk halkının çoğunluğu, AB'nin bu ülkenin geleceğine önemli katkılar yaptığına inanıyor. Rejim için en tehlikeli unsur ise, bölücülük olarak görülüyor. Toplumun "azınlık hakları"na bakışında da derin şüpheler var.

Çoğunluğa göre, AB üyeliği standartlarımızı yükseltecek

Araştırma, son zamanlarda bazı siyasi partilerin çok sık vurgulamaya başladığı AB karşıtı görüşlerin, toplumun genelinde itibar görmediğini ortaya koydu. Yüzde 55.3, AB uyum süreci sayesinde demokrasi ve insan hakları standartlarının yükseleceğine inanıyor. Yüzde 53.7, ekonomik ve sosyal koşullarda da iyileşme sağlanacağını düşünüyor. Yine bu sürecin kültürel çeşitliliğin sağlanmasına etkisi olacağına inanların oranı yüzde 51.8. Ayrıca yüzde 51.4, AB yüzünden milli kimliğin kaybolmayacağı, yüzde 52.7, ulusal egemenliğin kaybedilmeyeceği kanısında.

Dokunulmazlığa, en çok MHP'liler karşı

Milletvekili dokunulmazlıklarının sınırlandırılmasını isteyenlerin oranı toplamda yüzde 74.7'e denk geliyor. Bu konuda en istekli olanlar, yüzde 87.4 ile MHP'liler. En isteksizler ise yüzde 71.1 ile iktidar partisi AKP'nin seçmeni.

En çok beğendiğiniz siyasi lider / devlet adamı kimdir?

Recep Tayyip Erdoğan................... 25.3

Deniz Baykal.....................................6.6

Ahmet Necdet Sezer.........................6.4

Devlet Bahçeli...................................4.0

Süleyman Demirel.............................3.0

Abdullah Gül......................................2.3

Mehmet Ağar....................................1.5

Erdal İnönü........................................1.1

Necmettin Erbakan...........................1.1

Cem Uzan..........................................0.9

Bülent Arınç......................................0.8

Mesut Yılmaz....................................0.8

Erkan Mumcu...................................0.7

Tansu Çiller......................................0.5

Kenan Evren....................................0.4

Diğer.................................................6.9

Bilmiyorum / Fikrim yok.................7.5

Yok / Hiçbiri....................................30.2

Baykal, Ecevit'in puanlarını aldı

En beğenilen lider uzak ara Tayyip Erdoğan çıkarken, son 4 ay içinde popülaritesini en çok artıran lider ise CHP'li Deniz Baykal oldu. Bunda, 4 ay önce her şeye rağmen Baykal'dan daha beğenilir çıkan Bülent Ecevit'in ölümünün de etkisi var. Ecevit'in puanlarını Baykal almış gözüküyor. Bu sürede, az da olsa beğenilme oranını artıran AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, köylü seçmenin en beğendiği siyasetçi/devlet adamı. Kadınlar, erkeklere göre daha yüksek oranda Erdoğan diyor. Bu arada milliyetçilerin de ilk tercihi halen Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın arkasında kalıyor.

PKK terörü ve ekonomi irticadan önde çıktı

Katılımcılara, cumhuriyet rejimi için tehlikeli buldukları ilk üç unsur sorulduğunda, gelen yanıtlarda, ilk sırayı "bölücülük" aldı. Halk, PKK teröründen sonra ise önceliğini ekonomiye verdi. Bu sonuçta, çocuklarının iş sahibi olmasını isteyen annelerin etkisi çok büyük. Çıkan tartışmaların yarattığı etkiye göre, 4. sırada çıkan irtica ise çok arkalarda. Yine de AKP-CHP ayrışması bu soruda çok açık görülüyor. CHP seçmeninin yüzde 21.1'i en çok irticayı tehlike sayarken, AKP seçmeninde bu oran sadece yüzde 2.5. Sonuç, liderlerin parti tabanları üzerinde ne kadar etkili olduğunu göstermesi bakımından da önemli.

Alevilere bakış farklı

Toplumun geneli Alevilere verilen hakları yeterli/fazla buluyor (toplam 49.9). Bu oran muhafazakárlar arasında yüzde 76.8'e kadar çıkıyor. Buna karşın, sosyal demokratlar arasında yüzde 43.3'lük bir kesim, Alevilerin haklarını yetersiz buluyor. Bu oran AKP'liler arasında yüzde 13'e kadar düşüyor. Ancak araştırmaya katılanların yüzde 43.9'u, Alevileri azınlıklardan farklı bir yere koyarak, haklarının artırılmasının Türkiye Cumhuriyeti'ni tehlikeye düşüren bir etkisi olmayacağına inanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber