FETÖ davaları fazla uzamaz

Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek: FETÖ'nün yeni taktiği, itiraz dilekçeleri yağdırıp mağduriyet algısı yaratmak. Kendi halkına ateş açıp Meclis'i bombalayanlarla ilgili kararlar çok gecikmez

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Ekim 2016 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
FETÖ davaları fazla uzamaz

İSA TATLICAN

Türkiye 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yaralarını kısa sürede sararken, bu ihanete karışanlar da teker teker yakalanıyor. Bu kapsamda Meclis'te grubu bulunan 4 parti tarafından oluşturulan 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu da yaklaşık 160 kişinin bilgisine başvuracak. Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek komisyonun yapacağı çalışmalardan ümitli. Emekli bir savcı olan Petek'e göre darbenin arkasında kesinlikle yabancı istihbarat örgütleri var. İşte Petek'in anlattıkları:

160 KİŞİLİK LİSTE

Bilgisine başvuracağınız isimleri nasıl belirliyorsunuz?

Komisyonumuz 4 partinin ortak önergesiyle kuruldu. Meclis'teki temsil oranına göre 15 üyenin 9'u AK Parti, 4'ü CHP, birer üye de MHP ve HDP'den oluşuyor. Bilgisine başvurulacak kişiler için komisyon üyelerinden isimler aldık. Dün itibariyle 160 kişilik bir liste oluşturduk. Biz soruşturma komisyonu değiliz. Zorlama şansımız yok. Bazı kişilerin çeşitli mazeretleri de olabiliyor. 15 Temmuz gecesi sorumluluk mevkisinde olan kamu görevlilerini dinlemek istiyoruz.

Komisyonun darbecileri de dinleyeceği söylendi. Bu doğru mu?

Cezaevlerinde itirafta bulunan, darbe suçuna iştirak edip pişmanlık duyan, emniyet ve yargı mensuplarının yaptığı soruşturmalarda yardımcı olan, önemli gördüğümüz kişileri de dinlemeye başlayacağız. Bu konuda Adalet Bakanlığı'ndan yardım istedik. İsimler henüz belli değil. Ama 10-15 gün içinde netleşeceğini düşünüyorum.

ESKİ ADAMLARI BEKLİYORDU

Komisyonun aldığı sonuçlar hangi kuruma rapor edilecek? Bu rapor nasıl değerlendirilecek?

Komisyonda uzmanlarımız var. Devletin çeşitli birimlerinden bu konuda uzmanlarımız var. Sadece dinleme yapmakla yetinmiyoruz. Başkanlık divanı olarak diğer bakanlıklardan bilgiler istiyoruz. Dinlediğimiz kişilerin söylediklerinin analizini yapıyoruz. Eğer bunları yapmazsak komisyon görevini yapmamış olur. Rapor tamamlandıktan sonra Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Bu raporu hazırlamak için 4 ay gibi bir süremiz var.

Gültan Kışanak komisyona ifade verdikten kısa süre sonra tutuklandı? Komisyon başkanı olarak ne söyleyeceksiniz?

Gültan Kışanak Diyarbakır Başsavcılığı'nın soruşturması gereği gözaltına alındı. Komisyona yaptığı açıklamanın bununla ne ilgisi var? Komisyonda bu gözaltı konusu protesto edildi. Komisyonumuz bunun protesto edileceği yer değildir. Bu komisyonu kimsenin propaganda aracı haline getirmeyeceğiz.

FETÖ ile ilgili her konuda olduğu gibi komisyonunuzu da sulandırmak için özel bir gayret olduğunu görüyoruz..

Komisyon FETÖ'yü tüm çıplaklığıyla ortaya koymak için çalışıyor. Bu gayretimizi medya da yakından takip ediyor. "Komisyon ölü doğdu" diyenler vardı. Şimdi aynı isimler "Bu komisyon olumlu sonuç alacak" diyorlar.

Böyle bir darbeyi bekliyor muydunuz?

Silahlı bir darbe yapacaklarını tahmin edecek kadar örgütü yakından araştırma fırsatı bulamadım. Ancak örgütün aforoz ettiği, TSK'dan ayrılmış bazı kişiler bize "Bunlar kendilerine muhabbet fedaileri derler, Fetullah Gülen'in bir emriyle kamikaze dalışları yaparlar, insanları öldürmekten çekinmezler" demişti. Darbe gecesi TBMM'de vekillerimiz toparlanmaya başladığında bu bahsettiğim eski asker beni arayıp "Bunların gözü döndü. Meclis'i de bombalarlar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni de" demişti. Ben ihtimal vermiyordum ama örgüt içinden çıkmış isimler bu darbeyi öngörüyordu.

Mağduriyetler konusu çok tartışılıyor.

Mağduriyetin çok olduğunu düşünmüyorum. Başbakanımızın verdiği bilgilere göre 136 bin itiraz dilekçesi var. Hakkında işlem yapılandan fazla itiraz dilekçesi var. Bu FETÖ'nün yeni bir taktiği. Devleti itirazlara boğarak mağduriyet sayısının inanılmaz rakamlara ulaşmasına çalışıyorlar.

15 Temmuz darbe girişimi davalarının uzayacağı ve sulanacağı gibi bir endişe var...

Ben bu davaların uzun süreceğini tahmin etmiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturmalar tamamlanmış, Ankara ve İzmir'de davalar açılmaya başlanmış. Hakim ve savcılarımızın, FETÖ davalarını içinden çıkılmaz hale getirmeyeceğini yakından takip ettiğim için biliyorum. Yılan hikayesine döneceğini düşünmüyorum. Süre tayin etmek istemem ama özellikle silahı sıkan, bombayı atan, köprüleri kapatan, devlet kurumlarını basan emirleri verenlerle ilgili kararların kısa sürede çıkacağını düşünüyorum.

HÜRRİYET'İ YALANLADI

Ertuğrul Özkök, FETÖ davasını sulandırmaya çalışan David Keynes ya da Alpaslan Arslan'ın komisyon tarafından dinleneceğini iddia etmişti. Bu bilgi doğru mu? Komisyonumuzun bu kişiyi dinleme kararı aldığı doğru değildir. Bu konuda medyada çıkan haberler gerçekleri yansıtmıyor. Sadece komisyon üyesi bir milletvekilinin böyle bir talebi oldu. Ancak komisyon bu talebi konuşup bir karara bağlamadı. Biz haftalık olarak komisyonda kimlerin dinleneceğini medya ile paylaşıyoruz. Bu kişiler arasında adı David Keynes olduğu iddia edilen kişi bulunmuyor.

"GENÇ BİRVAİZKEN MİT'LENE İŞİ VARDI?"

Birçok isim dinlediniz. En çok hangi ismin verdiği bilgilerin önemli olduğunu düşünüyorsunuz?

Elbette böyle bir ayrım yapmam uygun olmaz. Bütün bilgiler önemliydi. Ancak şu var: Fetullah Gülen kim? Tahsili tartışmalı olan bir vaiz. 1971'de MİT Müsteşarı Fuat Doğu, Yaşar Turnagör isimli bir din alimi ve Fetullah Gülen ile birlikte Vehbi Koç'un evinde bir toplantı yapıldığını söyledi bir davetlimiz. Genç yaşta yeni bir vaizin bir MİT müsteşarı ile ne işi olabilir? 71 muhtırası, 80 darbesi ve 28 Şubat'ta darbecilerin yanında yer alıyor. 82'de askeri okullarda FETÖ'cülere özel sınıflar oluşturuluyor. Bu sınıftan mezun olan 11 general 15 Temmuz'a katılıyor.

Peki FETÖ'nün arkasında da bir ülke ya da istihbarat servislerinin olduğunu düşünüyor musunuz?

Devlet 40 yıl bu örgütü deşifre edememiş. Geçmiş hükümetler çeşitli raporlar hazırlamış ama hep genel ifadeler. FETÖ kesinlikle kökü dışarıda bir organizasyon. Her renge girebilen, kullanmayı amaçladığı kurumu çok iyi analiz eden, çok tehlikeli bir örgüt. Bu örgütün kesinlikle uluslararası boyutu var.

"BATI'NIN DERDİ DEMOKRASİDEĞİL"

Batı, darbe girişimi hakkında kötü bir sınav verdi. Batı'nın bu ikiyüzlü tavrını nasıl okumak gerekiyor?

Türkiye'de 10 yılda bir darbe oldu. Amaç Türkiye'yi kukla bir yönetim ile idare etmekti. Son hamlelerini 15 Temmuz'da yaptılar. Baktılar ki Türkiye'de millilik ve demokrasi hızla yükseliyor. Türkiye'yi 14 yıldır yöneten AK Parti iktidarının kurucusu, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dünya 5'ten büyüktür. Büyük bir medeniyetin varisi olarak biz varız" diyor. Bunu söylerken de demokrasiye sahip çıkarken dünyadaki hukuksuzlukları da Batı'nın yüzüne çarpıyor. Bundan açıkça rahatsız olan ülkelerin darbeye destek verdiklerini biliyoruz. Batı'nın derdi demokrasi olsaydı Mısır'da darbe yapan Sisi'yi desteklemezdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber