Fiş ve fatura tüketicinin garanti belgesi olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, bir garanti belgesi olarak fiş ve faturanın gerekli olduğunu belirterek, ''Vergi iadesi için biriktirmeye değil de bir anlamda garanti belgesi olarak saklamaya devam edebilirsiniz'' dedi.

İTO tarafından düzenlenen ''Yeni Gelir Vergisi Düzenlemelerinden Beklentiler ve 2006 Yılı Gelirlerinin Vergilendirilmesi'' konulu panele katılan Arıoğlu, burada gazetecilerin vergi iadesi uygulaması ile ilgili sorularını yanıtladı.

Vergi iadesi uygulamasının 1985 yılında KDV vergisinin sisteme girmesiyle başladığını hatırlatan Arıoğlu, şunları kaydetti:

''O dönemde alışverişte belge düzeninin yaygınlaşması anlamında olumlu bir katkısı oldu. Fakat artık hem kapsam daraltılmış hem de amaca hizmet eder olmaktan çıkmıştır. O nedenle artık şu anda alışverişlerde belge alma, fatura alma uygulaması vergi iadesinden bağımsız olarak da devam etmesi gereken bir uygulamadır. Kaldırılan kısmı sadece ücretliler bakımından bunun yıl sonunda doldurulup işverene verilerek iade alınması uygulamasıdır.''

Bir gazetecinin fişi elde tutup tutmama konusunda kafalarda karışıklık yaşandığını ifade edilmesi üzerine de Arıoğlu, şu karşılığı verdi:

''Yasa şu anda plan bütçe alt komisyonunda. Öncelikle yasanın çıkmasını beklesinler. Şimdi fişi, faturayı niye alacak vatandaşımız; bir ödediği vergilerin tanımadığı işverene değil kamu hazinesine gitmesi için, iki kendisi de bir alışveriş yaptığında fiş ve fatura garanti demektir. Gerektiğinde bir bluz aldığınızda o bluzu değiştirmeye gittiğinizde (fişiniz faturanız var mıydı?) diye sorarlar. O anlamda bir garanti belgesi olarak fiş ve fatura gereklidir. Alışverişte fiş ve faturayı almadığınızda bu haklardan yararlanma şansınız kalmıyor. Yani vergi iadesi için biriktirmeye değil de bir anlamda garanti belgesi olarak saklamaya devam edebilirsiniz.''

Fiş ve fatura almanın sadece ücretlileri değil toplumun tüm kesimindeki vatandaşları ilgilendirdiğine işaret eden Arıoğlu, ''Herkes dolaylı vergi anlamında, KDV, ÖTV anlamında bir vergi ödüyor. Önemli olan ödediği bu vergi kamuya mı gidiyor, maliye hazinesine mi gidiyor, yoksa tanımadığı işverene mi gidiyor? Bunun kararını vermek...'' dedi.

Akaryakıt firmalarına kesilen ceza ile ilgili olarak da Arıoğlu, taksitlendirmelerin devam ettiğini, şu anda özel bir bilgi olmadığını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber